Home Up Mapa stránok

1. ročník

školský vzdelávaci program                                           

 

ROZPIS  UČIVA PREDMETU:   spracovanie rýb

11 konzultačných hodín

Názov tematického celku

Témy

Hodiny

Medzipredmetové vzťahy

Očakávané

vzdelávacie výstupy

Kritériá hodnotenia vzdelávacích výstupov

Metódy hodnotenia

Prostriedky hodnotenia

1  Úvod do predmetu spracovanie rýb

0,5

 

 

Žiak má:

 

Žiak:

 

 

Význam rybieho mäsa vo výžive ľudí, výlov a spotreba rýb

 

 

*        poznať význam rybieho mäsa, pomer spotreby jednotlivých druhov a foriem mäsa, možnosti a dôvod zvyšovania spotreby rybacieho mäsa, zloženie rybacieho mäsa

*        poznal význam rybieho mäsa, pomer spotreby jednotlivých druhov a foriem mäsa, možnosti a dôvod zvyšovania spotreby rybacieho mäsa, zloženie rybacieho mäsa

, praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Spôsoby zvyšovania spotreby mäsa sladkovodných rýb

 

Chemické zloženie rybacieho mäsa

 

 

 

2  Významné druhy konzumných rýb

0,5

 

 

Žiak má:

 

Žiak:

 

 

Potravinársky významné sladkovodné druhy rýb

 

Ichtiológia,

*        poznať a charakterizovať potravinársky významné druhy sladkovodných a morských rýb ako aj pomer v ich spotreba

*        charakterizoval potravinársky významné druhy sladkovodných a morských rýb a správne určil  pomer v ich spotreba

praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Potravinársky významné morské druhy rýb

 

Potravinársky významné morské druhy rýb

 

Potravinársky významné morské druhy rýb

 

Potravinársky významné morské druhy rýb

 

3  Vstupná surovina pre spracovanie a jej posudzovanie 

0,5

 

 

Žiak má:

 

Žiak:

 

 

Vplyv prostredia chovu rýb na kvalitu rybieho mäsa

 

chov rýb v riadenom prostredí, rybnikárstvo

*        poznať vplyv prostredia na kvalitu rybieho mäsa, spôsob uchovávania a prepravy rýb a základné znaky akosti tržných rýb

*        poznal vplyv prostredia na kvalitu rybieho mäsa, spôsob uchovávania a prepravy rýb a charakterizoval základné znaky akosti tržných rýb

praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Uchovávanie sladkovodných konzumných rýb

 

Preprava konzumných rýb

 

Požiadavky na konzumné ryby

 

Stanovenie výťažnosti a stolovej hodnoty

 

Stanovenie výťažnosti a stolovej hodnoty

 

Stanovenie výťažnosti a stolovej hodnoty

 

4  Posmrtné zmeny v mäse rýb

0,5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Vplyv zdravotných porúch rýb na zdravie ľudí

 

Chémia, choroby rýb

*        poznať možnosti prenosu chorôb z rýb na človeka, poznať nebezpečenstvá intoxikácie z rýb

*        definovať Rigor mortis, jeho priebeh a význam

*        poznal možnosti prenosu chorôb z rýb na človeka, poznal nebezpečenstvá intoxikácie z rýb

*        definoval Rigor mortis, jeho priebeh a význam

praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Intoxikácia z rýb a rybích výrobkov

 

Postmortálne procesy u rýb

 

Postmortálne procesy u rýb

 

Formy mikrobiálneho rozkladu potravín

 

5  Posudzovanie čerstvosti sladkovodných rýb

0,5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Posudzovanie čerstvosti rýb

 

chov rýb v riadenom prostredí, rybnikárstvo

*        definovať znaky čerstvej ryby

*        definovať nežiadúce prejavy patologických zmien

*        definoval znaky čerstvej ryby

*        definoval nežiadúce prejavy patologických zmien

Posúdenie stolovej hodnoty rýb podľa STN – praktická úloha

Vyhodnotenie protokolu z praktickéj úlohy

Posudzovanie čerstvosti rýb

 

Požívateľnosť sladkovodných rýb

 

6  Ochrana zvierat proti týraniu

0,5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Účel zákona, základné pojmy

 

praktické vyučovanie

*        porozumieť významu chránenia zvierat pred týraním,

*        ovládať správny postup pri zabíjaní rýb

*        porozumel významu chránenia zvierat pred týraním,

*        ovládal správny postup pri zabíjaní rýb

Praktická úloha

Prezentovanie ppt prezentácia

Ochrana hospodárskych zvierat

 

7  Spôsoby konzervácie rybieho mäsa

0,5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Význam konzervácie mäsa rýb

 

chémia

*        charakterizovať význam konzervácie, hlavné spôsoby, prednosti a nevýhody, dobu uskladnenia

*        charakterizoval význam konzervácie, hlavné spôsoby, prednosti a nevýhody, dobu uskladnenia

Praktická úloha

Prezentovanie ppt prezentácia

Konzervácia sušením a jedlou soľou

 

Konzervácia zahrievaním

 

Konzervácia zníženou teplotou

 

Konzervácia údením, ostatné spôsoby konzervácie

 

8  Spracovanie rýb a technologické postupy pri opracovávaní rýb

1,5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Pracovné operácie pri spracovaní kapra

 

Stroje a zariadenia používane v chove

*        ovládať pracovné operácie a používané strojne zariadenia pri spracovaní rýb

*        ovládal pracovné operácie a používané strojne zariadenia pri spracovaní rýb

praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Strojné zariadenie na spracovanie sladkovodných rýb

 

Strojné zariadenie na spracovanie sladkovodných rýb

 

Pracovné operácie pri spracovaní ostatných druhov

 

Pracovné operácie pri spracovaní lososovitých rýb

 

Pracovné operácie pri spracovaní morských rýb

 

9  Hlavné výrobky z rýb

1

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Údené ryby

 

Chémia, chov rýb v riadenom prostredí, rybnikárstvo

*        popísať technologický postup výroby hlavných druhov výrobkov z rýb

*        popísal technologický postup výroby hlavných druhov výrobkov z rýb

Frontálne skúšanie

Riadená diskusia

Kaviár

 

Polotovary

 

Marinované rybie výrobky

 

10. Obaly, balenie a označovanie výrobkov z rýb

0,5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Význam a rozdelenie obalov

 

Psychológia trhu, choroby rýb

*        charakterizovať funkciu obalov, poznať najobvyklejšie spôsoby balenia ich výhody a nevýhody, definovať požiadavky na obaly a označovanie v zmysle platnej legislatívy , definovať zásady a požiadavky pri skladovaní a preprave

*        charakterizoval funkciu obalov, poznal najobvyklejšie spôsoby balenia ich výhody a nevýhody, definoval požiadavky na obaly a označovanie v zmysle platnej legislatívy , definoval zásady a požiadavky pri skladovaní a preprave

Praktické skúšanie – zhodnotenie balenia a označenia rôznych výrobkov a ich súladu s legislatívou

Protokol zo zhodnotenia

Funkcie obalov

 

Obalové materiály, likvidácia obalov

 

Balenie sladkovodných rýb, označovanie výrobkov zo sladkovodných rýb

 

Skladovanie a preprava výrobkov zo sladkovodných rýb

 

11  Prevádzkový poriadok spracovne rýb

1

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Rámcové podmienky pre zriadenie spracovne rýb

 

Ochrana prírody, chémia, choroby rýb

*        vedieť obsah prevádzkového poriadku z hľadiska hygieny prevádzky a osobnej hygieny a správnej výrobnej praxe

*        rozumieť a vedieť tvoriť prevádzkové dokumenty v súlade s legislatívou

*        vedel obsah prevádzkového poriadku z hľadiska hygieny prevádzky a osobnej hygieny a správnej výrobnej praxe

*        rozumel a vedel tvoriť prevádzkové dokumenty v súlade s legislatívou

praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Podmienky prevádzky, technologický režim

 

Hygiena prevádzky, osobná hygiena zamestnancov, záverečné ustanovenia

 

Asanácia a dezinfekcia spracovne

 

Asanácia a dezinfekcia spracovne

 

12  Zákon o potravinách, posudzovanie zhody, zákon o veterinárnej starostlivosti

0,5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Zákon o potravinách

 

Podnikanie, obchod a služby

*        poznať platnú legislatívu a vedieť ju správne aplikovať

*        poznal platnú legislatívu a vedel ju správne aplikovať

praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Posudzovanie zhody potravín

 

Zákon o veterinárnej starostlivosti

 

Zákon o veterinárnej starostlivosti

 

Zákon o veterinárnej starostlivosti

 

13  Stanovenie a kontrola kritických kontrolných bodov

3

 

 

Žiak má:

 

Žiak:

 

 

Základné pojmy

 

Podnikanie, obchod a služby, chémia

*        vedieť vypracovať HACCP

*        vypracoval HACCP

Ústne frontálne skúšanie, písomná skúšanie

Ústna frontálna odpoveď,

Vypracované HACCP

Analýza nebezpečensrva

 

Spôsob stanovenia kritických kontrolných bodov a krityckých bodov

 

Kontrolne metódy, hodnotiace kritéria a preventívne opatrenia

 

Vypracovanie HACCP

 

 

 

Home ] Up ]

Send mail to soupar@souparmt.edu.sk  with questions or comments about this web site.
Last modified: septembra 01, 2010