ROZPIS
UČIVA PREDMETU: spracovanie
rýb
|
11
konzultačných hodín
|
Názov
tematického celku
Témy
|
Hodiny
|
Medzipredmetové vzťahy
|
Očakávané
vzdelávacie výstupy
|
Kritériá hodnotenia vzdelávacích
výstupov
|
Metódy hodnotenia
|
Prostriedky hodnotenia
|
1
Úvod do predmetu spracovanie rýb
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Význam
rybieho mäsa vo výžive ľudí, výlov a spotreba rýb
|
|
|
poznať
význam rybieho mäsa, pomer spotreby jednotlivých druhov a foriem mäsa,
možnosti a dôvod zvyšovania spotreby rybacieho mäsa, zloženie
rybacieho mäsa
|
poznal
význam rybieho mäsa, pomer spotreby jednotlivých druhov a foriem mäsa,
možnosti a dôvod zvyšovania spotreby rybacieho mäsa, zloženie
rybacieho mäsa
|
, praktická práca
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Spôsoby
zvyšovania spotreby mäsa sladkovodných rýb
|
|
Chemické zloženie
rybacieho mäsa
|
|
|
|
2
Významné druhy konzumných rýb
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Potravinársky významné
sladkovodné druhy rýb
|
|
Ichtiológia,
|
poznať
a charakterizovať potravinársky významné druhy sladkovodných a morských
rýb ako aj pomer v ich spotreba
|
charakterizoval
potravinársky významné druhy sladkovodných a morských rýb a správne
určil pomer v ich
spotreba
|
praktická práca
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Potravinársky významné
morské druhy rýb
|
|
Potravinársky významné
morské druhy rýb
|
|
Potravinársky významné
morské druhy rýb
|
|
Potravinársky významné
morské druhy rýb
|
|
3
Vstupná surovina pre spracovanie a jej posudzovanie
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Vplyv prostredia chovu rýb
na kvalitu rybieho mäsa
|
|
chov rýb v riadenom
prostredí, rybnikárstvo
|
poznať
vplyv prostredia na kvalitu rybieho mäsa, spôsob uchovávania a prepravy
rýb a základné znaky akosti tržných rýb
|
poznal
vplyv prostredia na kvalitu rybieho mäsa, spôsob uchovávania a prepravy
rýb a charakterizoval základné znaky akosti tržných rýb
|
praktická práca
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Uchovávanie sladkovodných
konzumných rýb
|
|
Preprava konzumných rýb
|
|
Požiadavky na konzumné
ryby
|
|
Stanovenie výťažnosti
a stolovej hodnoty
|
|
Stanovenie výťažnosti
a stolovej hodnoty
|
|
Stanovenie výťažnosti
a stolovej hodnoty
|
|
4
Posmrtné zmeny v mäse rýb
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Vplyv zdravotných porúch
rýb na zdravie ľudí
|
|
Chémia, choroby rýb
|
poznať
možnosti prenosu chorôb z rýb na človeka, poznať nebezpečenstvá
intoxikácie z rýb
definovať
Rigor mortis, jeho priebeh a význam
|
poznal
možnosti prenosu chorôb z rýb na človeka, poznal nebezpečenstvá
intoxikácie z rýb
definoval
Rigor mortis, jeho priebeh a význam
|
praktická práca
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Intoxikácia z rýb
a rybích výrobkov
|
|
Postmortálne procesy u
rýb
|
|
Postmortálne procesy u rýb
|
|
Formy mikrobiálneho
rozkladu potravín
|
|
5
Posudzovanie čerstvosti sladkovodných rýb
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Posudzovanie čerstvosti
rýb
|
|
chov rýb v riadenom
prostredí, rybnikárstvo
|
definovať
znaky čerstvej ryby
definovať
nežiadúce prejavy patologických zmien
|
definoval
znaky čerstvej ryby
definoval
nežiadúce prejavy patologických zmien
|
Posúdenie stolovej
hodnoty rýb podľa STN – praktická úloha
|
Vyhodnotenie protokolu z praktickéj
úlohy
|
Posudzovanie čerstvosti
rýb
|
|
Požívateľnosť
sladkovodných rýb
|
|
6
Ochrana zvierat proti týraniu
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Účel zákona, základné
pojmy
|
|
praktické vyučovanie
|
porozumieť
významu chránenia zvierat pred týraním,
ovládať
správny postup pri zabíjaní rýb
|
porozumel
významu chránenia zvierat pred týraním,
ovládal
správny postup pri zabíjaní rýb
|
Praktická úloha
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Ochrana hospodárskych
zvierat
|
|
7
Spôsoby konzervácie rybieho mäsa
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Význam konzervácie mäsa
rýb
|
|
chémia
|
charakterizovať
význam konzervácie, hlavné spôsoby, prednosti a nevýhody, dobu
uskladnenia
|
charakterizoval
význam konzervácie, hlavné spôsoby, prednosti a nevýhody, dobu
uskladnenia
|
Praktická úloha
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Konzervácia sušením a jedlou
soľou
|
|
Konzervácia zahrievaním
|
|
Konzervácia zníženou
teplotou
|
|
Konzervácia údením,
ostatné spôsoby konzervácie
|
|
8
Spracovanie rýb a technologické postupy pri opracovávaní rýb
|
1,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Pracovné operácie pri
spracovaní kapra
|
|
Stroje a zariadenia
používane v chove
|
ovládať
pracovné operácie a používané strojne zariadenia pri spracovaní
rýb
|
ovládal
pracovné operácie a používané strojne zariadenia pri spracovaní
rýb
|
praktická práca
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Strojné zariadenie na
spracovanie sladkovodných rýb
|
|
Strojné zariadenie na
spracovanie sladkovodných rýb
|
|
Pracovné operácie pri
spracovaní ostatných druhov
|
|
Pracovné operácie pri
spracovaní lososovitých rýb
|
|
Pracovné operácie pri
spracovaní morských rýb
|
|
9
Hlavné výrobky z rýb
|
1
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Údené ryby
|
|
Chémia, chov rýb v riadenom
prostredí, rybnikárstvo
|
popísať
technologický postup výroby hlavných druhov výrobkov z rýb
|
popísal
technologický postup výroby hlavných druhov výrobkov z rýb
|
Frontálne skúšanie
|
Riadená diskusia
|
Kaviár
|
|
Polotovary
|
|
Marinované rybie výrobky
|
|
10.
Obaly, balenie a označovanie výrobkov z rýb
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Význam a rozdelenie
obalov
|
|
Psychológia trhu,
choroby rýb
|
charakterizovať
funkciu obalov, poznať najobvyklejšie spôsoby balenia ich výhody a nevýhody,
definovať požiadavky na obaly a označovanie v zmysle platnej
legislatívy , definovať zásady a požiadavky pri skladovaní a
preprave
|
charakterizoval
funkciu obalov, poznal najobvyklejšie spôsoby balenia ich výhody a nevýhody,
definoval požiadavky na obaly a označovanie v zmysle platnej
legislatívy , definoval zásady a požiadavky pri skladovaní a
preprave
|
Praktické skúšanie
– zhodnotenie balenia a označenia rôznych výrobkov a ich súladu
s legislatívou
|
Protokol zo zhodnotenia
|
Funkcie obalov
|
|
Obalové materiály,
likvidácia obalov
|
|
Balenie sladkovodných rýb,
označovanie výrobkov zo sladkovodných rýb
|
|
Skladovanie a preprava
výrobkov zo sladkovodných rýb
|
|
11
Prevádzkový poriadok spracovne rýb
|
1
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Rámcové podmienky pre
zriadenie spracovne rýb
|
|
Ochrana prírody, chémia,
choroby rýb
|
vedieť
obsah prevádzkového poriadku z hľadiska hygieny prevádzky a osobnej
hygieny a správnej výrobnej praxe
rozumieť
a vedieť tvoriť prevádzkové dokumenty v súlade s legislatívou
|
vedel
obsah prevádzkového poriadku z hľadiska hygieny prevádzky a osobnej
hygieny a správnej výrobnej praxe
rozumel
a vedel tvoriť prevádzkové dokumenty v súlade s legislatívou
|
praktická práca
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Podmienky prevádzky,
technologický režim
|
|
Hygiena prevádzky,
osobná hygiena zamestnancov, záverečné ustanovenia
|
|
Asanácia a dezinfekcia
spracovne
|
|
Asanácia a dezinfekcia
spracovne
|
|
12
Zákon o potravinách, posudzovanie zhody, zákon o veterinárnej
starostlivosti
|
0,5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Zákon o potravinách
|
|
Podnikanie, obchod a služby
|
poznať
platnú legislatívu a vedieť ju správne aplikovať
|
poznal
platnú legislatívu a vedel ju správne aplikovať
|
praktická práca
|
Prezentovanie ppt
prezentácia
|
Posudzovanie zhody
potravín
|
|
Zákon o veterinárnej
starostlivosti
|
|
Zákon o veterinárnej
starostlivosti
|
|
Zákon o veterinárnej
starostlivosti
|
|
13
Stanovenie a kontrola kritických kontrolných bodov
|
3
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
Základné pojmy
|
|
Podnikanie, obchod a služby,
chémia
|
vedieť
vypracovať HACCP
|
vypracoval
HACCP
|
Ústne frontálne skúšanie,
písomná skúšanie
|
Ústna frontálna odpoveď,
Vypracované HACCP
|
Analýza nebezpečensrva
|
|
Spôsob stanovenia
kritických kontrolných bodov a krityckých bodov
|
|
Kontrolne metódy,
hodnotiace kritéria a preventívne opatrenia
|
|
Vypracovanie HACCP
|
|