Na úvod Hore Mapa stránok
Stredná odborná škola rybárska

Poľnohospodárstvo
Rybárstvo a ... PoľnohospodárstvoStredná odborná škola rybárska Mošovce

 

 

 

NADSTAVBOVÉ ŠTÚDIUM

- rybárstvo a životné prostredie - 45084 00

- poľnohospodárstvo - 45124 00

       

 

ŠkVP
rybárstvo a životné prostredie


a)      Požadované vedomosti

Absolvent má:

-                      ovládať a používať odbornú terminológiu svojho odboru,

-                      poznať a vedieť vysvetliť biologickú,  chemickú a fyzikálnu podstatu procesov prebiehajúcich v organizmoch rastlín, zvierat a v populáciách a ekosystémoch,

-                      vysvetliť základné prírodné javy súvisiace s vegetačnými činiteľmi prostredia,  vplyv meteorologických a klimatických faktorov na tieto javy,

-                      poznať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych zvierat, ich hospodársky i spoločenský význam,

-                      poznať významné hospodárske rastliny, dreviny, prípadne ich špecifických zástupcov, ich hospodársky a spoločenský význam,

-                      ovládať zásady konvenčného a ekologického chovu hospodárskych zvierat a pestovania rastlín,

-                      vedieť diagnostikovať najčastejšie a významne rozšírené prejavy chorôb i škodcov ,

-                      definovať princípy preventívnych opatrení vo výrobnom procese,

-                      poznať ochranu proti negatívnym  vplyvom na zvieratá s ohľadom na používané technológie a výrobné oblasti,

-                      rozoznať a charakterizovať bežné druhy materiálov, surovín, strojových súčiastok, mechanizmov používaných v poľnohospodárstve, 

-                      rozoznať zložky ekosystému,

-                      poznať základné druhy hospodárskych a priemyselných hnojív, zásady ich aplikácie vo vzťahu k životnému prostrediu,

-                      vedieť charakterizovať osivá, sadivá, ich vlastnosti, základné druhy krmív a ich využitie,

-                      poznať základné vlastnosti poľnohospodárskych produktov, spôsoby ich úpravy, uchovávania, skladovania a distribúcie,

-                      poznať princíp práce mechanizmov používaných v poľnohospodárstve,

-                      vedieť nadväznosť a fungovanie strojov i zariadení používaných v technologických procesoch v poľnohospodárstve,

-                      vysvetliť fyzikálne a technické  základy zloženia strojov i zariadení používaných v poľnohospodárstve,

-                      poznať základné druhy mechanizmov a ich zloženie pre technológie používané v poľnohospodárstve,

-                      poznať základné ekonomické pojmy a kategórie,

-                      popísať podstatu a princípy fungovania trhovej ekonomiky,

-                      popísať podstatu podnikateľskej činnosti,

-                      orientovať sa v právnych formách podnikania a charakterizovať ich,

-                      posúdiť vhodné formy podnikania v svojom odbore,

-                      charakterizovať podstatu podniku, jeho postavenie na trhu, základné podnikové činnosti,

-                      charakterizovať štruktúru národného hospodárstva a činitele ovplyvňujúce jeho úroveň,

-                      vysvetliť a načrtnúť podstatu ekonomického prístupu i konania vo výrobnej a nevýrobnej sfére poľnohospodárstva,

-                      definovať, popísať a vedieť používať ekonomické zákonitosti i zásady podnikania, postupy vedenia jednotlivých dokladov o materiálových a finančných prostriedkoch v poľnohospodárskom podniku, uplatňovať ich pri nákupe surovín, materiálov, v technologických postupoch a pri predaji produktov,

-                      poznať základné právne poznatky a ich aplikáciu v právnych vzťahoch súvisiacich s podnikaním, pracovno-právnymi,  občianskymi  a živnostenskými vzťahmi  v poľnohospodárstve,

-                      vedieť sa orientovať v pracovných návodoch, katalógoch, metodikách, technickej dokumentácii, odbornej literatúre a internetovej sieti o nových poznatkoch súvisiacich s poľnohospodárstvom,

-                      ovládať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia v chove a v pestovaní,

-                      poznať zásady efektívneho a hospodárneho využívania energií, surovín, materiálov, strojov a zariadení,

-                      poznať a vedieť predchádzať možným rizikám a zdrojom negatívnych vplyvov na ekológiu i životné prostredie vyplývajúcich z poľnohospodárstva,

-                      mať poznatky o zásadách spotrebiteľskej výchovy a ochrany spotrebiteľa,

-                      ovládať technologické postupy vo svojom odbore s využívaním poznatkov  technologických noriem,

-                      ovládať poznatky o organizácii práce vo výrobnom a odbytovom stredisku,

-                      mať návyky z oblasti osobnej aj prevádzkovej hygieny, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,

-                      vedieť zásady správnej výrobnej praxe ( HACCP v chove a v spracovaní poľnohospodárskych produktov),

-                      poznať základy anatómie a fyziológie rastlín, zvierat,

-                      ovládať základné princípy a štádiá fyziologických procesov v období vývoja, rastu, rozmnožovania rastlín, zvierat,

-                      vedieť základy genetiky a možnosti využívania poznatkov z genetiky v plemenárstve na zvyšovanie úžitkovosti,

-                      ovládať zásady a cesty optimalizácie výrobných procesov v poľnohospodárske výrobe,

-                      poznať agro-ekologické podmienky pestovania rastlín, základy výživy a hnojenia, princípy ochrany rastlín,

-                      poznať mikroklimatické, chovateľské a technologické podmienky chovu zvierat, základy výživy a kŕmenia, zásady hygieny a prevencie v chove zvierat,

-                      ovládať platné technologické, akostné a hygienické normy vo výrobe  výrobkov z poľnohospodárskej činnosti,

-                      vedieť zásady prípravy podnikateľských plánov, manažmentu a marketingu, rozvoja podnikateľských činností v podmienkach trhového mechanizmu, v malých, stredných, aj vo veľkých  poľnohospodárskych podnikoch,

-                      zásady tvorby a ochrany životného prostredia najmä vo vzťahu k používaným technológiám v poľnohospodárstve.

 

Send mail to petermatula@souparmt.edu.sk with questions or comments about this web site.
Last modified: júla 19, 2009