NADSTAVBOVÉ ŠTÚDIUM - rybárstvo a životné prostredie - 45084 00 - poľnohospodárstvo - 45124 00 |
|
Absolvent má:
-
ovládať a používať odbornú terminológiu svojho
odboru, -
poznať a vedieť vysvetliť biologickú, chemickú
a fyzikálnu podstatu procesov prebiehajúcich v organizmoch rastlín, zvierat
a rýb, v populáciách a ekosystémoch, -
vysvetliť základné prírodné javy súvisiace s vegetačnými
činiteľmi prostredia, vplyv meteorologických a klimatických
faktorov na tieto javy, -
poznať jednotlivé druhy a kategórie hospodárskych
zvierat i rýb, ich hospodársky i spoločenský význam, -
poznať významné hospodárske rastliny, dreviny, prípadne
ich špecifických zástupcov – vodných, ich hospodársky a spoločenský
význam, -
ovládať zásady konvenčného a ekologického chovu rýb, -
vedieť diagnostikovať najčastejšie a významne rozšírené
prejavy chorôb i škodcov rýb, -
definovať princípy preventívnych opatrení vo výrobnom
procese a na voľných vodách, -
poznať ochranu proti negatívnym vplyvom na ryby a zvieratá s ohľadom
na používané technológie a výrobné oblasti, -
rozoznať a charakterizovať bežné druhy materiálov,
surovín, strojových súčiastok, mechanizmov používaných v rybárstve, -
rozoznať zložky vodného ekosystému, -
poznať základné druhy hospodárskych a priemyselných
hnojív, zásady ich aplikácie vo vzťahu k životnému prostrediu, -
vedieť charakterizovať osivá, sadivá, ich vlastnosti, základné
druhy krmív a ich využitie, -
poznať základné vlastnosti rybích produktov, spôsoby ich
úpravy, uchovávania, skladovania a distribúcie, -
poznať princíp práce mechanizmov používaných v rybárstve,
-
vedieť nadväznosť a fungovanie strojov i zariadení
používaných v technologických procesoch v chove rýb, -
vysvetliť fyzikálne a technické základy zloženia strojov i zariadení
používaných v rybárstve, -
poznať základné druhy mechanizmov a ich zloženie pre
technológie používané v rybárstve, -
poznať základné ekonomické pojmy a kategórie, -
popísať podstatu a princípy fungovania trhovej
ekonomiky, -
popísať podstatu podnikateľskej činnosti, -
orientovať sa v právnych formách podnikania a charakterizovať
ich, -
posúdiť vhodné formy podnikania v svojom odbore, -
charakterizovať podstatu podniku, jeho postavenie na trhu, základné
podnikové činnosti, -
charakterizovať štruktúru národného hospodárstva a činitele
ovplyvňujúce jeho úroveň, -
vysvetliť a načrtnúť podstatu ekonomického prístupu i
konania vo výrobnej a nevýrobnej sfére rybárstva, -
definovať, popísať a vedieť používať ekonomické
zákonitosti i zásady podnikania, postupy vedenia jednotlivých dokladov o materiálových
a finančných prostriedkoch v rybárskom podniku, uplatňovať ich
pri nákupe surovín, materiálov, v technologických postupoch a pri
predaji produktov, -
poznať základné právne poznatky a ich aplikáciu v právnych
vzťahoch súvisiacich s podnikaním, pracovno-právnymi, občianskymi a živnostenskými vzťahmi v rybárstve, -
vedieť sa orientovať v pracovných návodoch, katalógoch,
metodikách, technickej dokumentácii, odbornej literatúre a internetovej
sieti o nových poznatkoch súvisiacich s rybárstvom, -
ovládať zásady bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,
ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia v chove i spracovaní
rýb, -
poznať zásady efektívneho a hospodárneho využívania
energií, surovín, materiálov, strojov a zariadení, -
poznať a vedieť predchádzať možným rizikám a zdrojom
negatívnych vplyvov na ekológiu i životné prostredie vyplývajúcich z chovu
a spracovania rýb, -
mať poznatky o zásadách spotrebiteľskej výchovy a ochrany
spotrebiteľa, -
ovládať technologické postupy vo svojom odbore s využívaním
poznatkov technologických noriem, -
ovládať poznatky o organizácii práce vo výrobnom a
odbytovom stredisku, -
mať návyky z oblasti osobnej aj prevádzkovej hygieny, bezpečnosti
a ochrany zdravia pri práci, -
vedieť zásady správnej výrobnej praxe ( HACCP v chove
a v spracovaní rýb), -
poznať základy anatómie a fyziológie rastlín,
zvierat a rýb, -
ovládať základné princípy a štádiá fyziologických
procesov v období vývoja, rastu, rozmnožovania rastlín, zvierat a rýb, -
vedieť základy genetiky a možnosti využívania
poznatkov z genetiky v plemenárstve na zvyšovanie úžitkovosti
rýb, -
ovládať zásady a cesty optimalizácie výrobných
procesov v rybárskej výrobe, -
poznať agro-ekologické podmienky pestovania rastlín, základy
výživy a hnojenia, princípy ochrany rastlín, -
poznať mikroklimatické, chovateľské a technologické
podmienky chovu rýb, základy výživy a kŕmenia, zásady hygieny a prevencie
v chove rýb, -
ovládať platné technologické, akostné a hygienické
normy vo výrobe rýb a produktov z chovu rýb, -
vedieť zásady prípravy podnikateľských plánov, manažmentu
a marketingu, rozvoja podnikateľských činností v podmienkach trhového
mechanizmu, v malých, stredných, aj vo veľkých rybárskych
podnikoch, -
zásady tvorby a ochrany životného prostredia najmä
vo vzťahu k používaným technológiám v poľnohospodárstve a rybárstve.
|
Send mail to petermatula@souparmt.edu.sk with
questions or comments about this web site.
|