IV. ročník

Stredná odborná škola rybárska Mošovce Rybárstvo a životné prostredie
študijný  odbor
4215 6  Rybárstvo

Na úvod Hore



 

Chronológia zmien

ŠkVP
nadstavbové štúdium:
rybárstvo a životné prostredie
poľnohospodárstvo

rybárstvo - prezentácia

ROČNÍK: ŠTVRTÝ

ROZPIS  UČIVA PREDMETU:   spracovanie rýb

2hodiny týždenne, spolu 60 vyučovacích hodín

Názov tematického celku

Témy

Hodiny

Medzipredmetové vzťahy

Očakávané

vzdelávacie výstupy

Kritériá hodnotenia vzdelávacích výstupov

Metódy hodnotenia

Prostriedky hodnotenia

1  Úvod do predmetu spracovanie rýb

3

 

 

Žiak má:

 

Žiak:

 

 

Význam rybieho mäsa vo výžive ľudí, výlov a spotreba rýb

1

 

*        poznať význam rybieho mäsa, pomer spotreby jednotlivých druhov a foriem mäsa, možnosti a dôvod zvyšovania spotreby rybacieho mäsa, zloženie rybacieho mäsa

*        poznal význam rybieho mäsa, pomer spotreby jednotlivých druhov a foriem mäsa, možnosti a dôvod zvyšovania spotreby rybacieho mäsa, zloženie rybacieho mäsa

Ústne frontálne skúšanie, praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Spôsoby zvyšovania spotreby mäsa sladkovodných rýb

1

Chemické zloženie rybacieho mäsa

1

 

 

2  Významné druhy konzumných rýb

5

 

 

Žiak má:

 

Žiak:

 

 

Potravinársky významné sladkovodné druhy rýb

1

Ichtiológia,

*        poznať a charakterizovať potravinársky významné druhy sladkovodných a morských rýb ako aj pomer v ich spotreba

*        charakterizoval potravinársky významné druhy sladkovodných a morských rýb a správne určil  pomer v ich spotreba

praktická práca

Prezentovanie ppt prezentácia

Potravinársky významné morské druhy rýb

1

Potravinársky významné morské druhy rýb

1

Potravinársky významné morské druhy rýb

1

Potravinársky významné morské druhy rýb

1

3  Vstupná surovina pre spracovanie a jej posudzovanie 

7

 

 

Žiak má:

 

Žiak:

 

 

Vplyv prostredia chovu rýb na kvalitu rybieho mäsa

1

chov rýb v riadenom prostredí, rybnikárstvo

*        poznať vplyv prostredia na kvalitu rybieho mäsa, spôsob uchovávania a prepravy rýb a základné znaky akosti tržných rýb

*        poznal vplyv prostredia na kvalitu rybieho mäsa, spôsob uchovávania a prepravy rýb a charakterizoval základné znaky akosti tržných rýb

Ústne skúšanie

Ústna odpoveď

Uchovávanie sladkovodných konzumných rýb

1

Preprava konzumných rýb

1

Požiadavky na konzumné ryby

1

Stanovenie výťažnosti a stolovej hodnoty

1

Stanovenie výťažnosti a stolovej hodnoty

1

Stanovenie výťažnosti a stolovej hodnoty

1

4  Posmrtné zmeny v mäse rýb

5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Vplyv zdravotných porúch rýb na zdravie ľudí

1

Chémia, choroby rýb

*        poznať možnosti prenosu chorôb z rýb na človeka, poznať nebezpečenstvá intoxikácie z rýb

*        definovať Rigor mortis, jeho priebeh a význam

*        poznal možnosti prenosu chorôb z rýb na človeka, poznal nebezpečenstvá intoxikácie z rýb

*        definoval Rigor mortis, jeho priebeh a význam

Písomné skúšanie

Neštandardizovaný test

Intoxikácia z rýb a rybích výrobkov

1

Postmortálne procesy u rýb

1

Postmortálne procesy u rýb

1

Formy mikrobiálneho rozkladu potravín

1

5  Posudzovanie čerstvosti sladkovodných rýb

3

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Posudzovanie čerstvosti rýb

1

chov rýb v riadenom prostredí, rybnikárstvo

*        definovať znaky čerstvej ryby

*        definovať nežiadúce prejavy patologických zmien

*        definoval znaky čerstvej ryby

*        definoval nežiadúce prejavy patologických zmien

Posúdenie stolovej hodnoty rýb podľa STN – praktická úloha

Vyhodnotenie protokolu z praktickéj úlohy

Posudzovanie čerstvosti rýb

1

Požívateľnosť sladkovodných rýb

1

6  Ochrana zvierat proti týraniu

2

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Účel zákona, základné pojmy

1

praktické vyučovanie

*        porozumieť významu chránenia zvierat pred týraním,

*        ovládať správny postup pri zabíjaní rýb

*        porozumel významu chránenia zvierat pred týraním,

*        ovládal správny postup pri zabíjaní rýb

Praktická úloha

Prezentovanie ppt prezentácia

Ochrana hospodárskych zvierat

1

7  Spôsoby konzervácie rybieho mäsa

5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Význam konzervácie mäsa rýb

1

chémia

*        charakterizovať význam konzervácie, hlavné spôsoby, prednosti a nevýhody, dobu uskladnenia

*        charakterizoval význam konzervácie, hlavné spôsoby, prednosti a nevýhody, dobu uskladnenia

Praktická úloha

Prezentovanie ppt prezentácia

Konzervácia sušením a jedlou soľou

1

Konzervácia zahrievaním

1

Konzervácia zníženou teplotou

1

Konzervácia údením, ostatné spôsoby konzervácie

1

8  Spracovanie rýb a technologické postupy pri opracovávaní rýb

6

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Pracovné operácie pri spracovaní kapra

1

Stroje a zariadenia používane v chove

*        ovládať pracovné operácie a používané strojne zariadenia pri spracovaní rýb

*        ovládal pracovné operácie a používané strojne zariadenia pri spracovaní rýb

Ústne skúšanie

Ústna odpoveď

Strojné zariadenie na spracovanie sladkovodných rýb

1

Strojné zariadenie na spracovanie sladkovodných rýb

1

Pracovné operácie pri spracovaní ostatných druhov

1

Pracovné operácie pri spracovaní lososovitých rýb

1

Pracovné operácie pri spracovaní morských rýb

1

9  Hlavné výrobky z rýb

4

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Údené ryby

1

Chémia, chov rýb v riadenom prostredí, rybnikárstvo

*        popísať technologický postup výroby hlavných druhov výrobkov z rýb

*        popísal technologický postup výroby hlavných druhov výrobkov z rýb

Frontálne skúšanie

Riadená diskusia

Kaviár

1

Polotovary

1

Marinované rybie výrobky

1

10. Obaly, balenie a označovanie výrobkov z rýb

5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Význam a rozdelenie obalov

1

Psychológia trhu, choroby rýb

*        charakterizovať funkciu obalov, poznať najobvyklejšie spôsoby balenia ich výhody a nevýhody, definovať požiadavky na obaly a označovanie v zmysle platnej legislatívy , definovať zásady a požiadavky pri skladovaní a preprave

*        charakterizoval funkciu obalov, poznal najobvyklejšie spôsoby balenia ich výhody a nevýhody, definoval požiadavky na obaly a označovanie v zmysle platnej legislatívy , definoval zásady a požiadavky pri skladovaní a preprave

Praktické skúšanie – zhodnotenie balenia a označenia rôznych výrobkov a ich súladu s legislatívou

Protokol zo zhodnotenia

Funkcie obalov

1

Obalové materiály, likvidácia obalov

1

Balenie sladkovodných rýb, označovanie výrobkov zo sladkovodných rýb

1

Skladovanie a preprava výrobkov zo sladkovodných rýb

1

11  Prevádzkový poriadok spracovne rýb

5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Rámcové podmienky pre zriadenie spracovne rýb

1

Ochrana prírody, chémia, choroby rýb

*        vedieť obsah prevádzkového poriadku z hľadiska hygieny prevádzky a osobnej hygieny a správnej výrobnej praxe

*        rozumieť a vedieť tvoriť prevádzkové dokumenty v súlade s legislatívou

*        vedel obsah prevádzkového poriadku z hľadiska hygieny prevádzky a osobnej hygieny a správnej výrobnej praxe

*        rozumel a vedel tvoriť prevádzkové dokumenty v súlade s legislatívou

Ústne skúšanie

Ústna odpoveď

Podmienky prevádzky, technologický režim

1

Hygiena prevádzky, osobná hygiena zamestnancov, záverečné ustanovenia

1

Asanácia a dezinfekcia spracovne

1

Asanácia a dezinfekcia spracovne

1

12  Zákon o potravinách, posudzovanie zhody, zákon o veterinárnej starostlivosti

5

 

Žiak má:

Žiak:

 

 

Zákon o potravinách

1

Podnikanie, obchod a služby

*        poznať platnú legislatívu a vedieť ju správne aplikovať

*        poznal platnú legislatívu a vedel ju správne aplikovať

Písomné skúšanie

Neštandardizovaný didaktický test

Posudzovanie zhody potravín

1

Zákon o veterinárnej starostlivosti

1

Zákon o veterinárnej starostlivosti

1

Zákon o veterinárnej starostlivosti

1

13  Stanovenie a kontrola kritických kontrolných bodov

5

 

 

Žiak má:

 

Žiak:

 

 

Základné pojmy

0,5

Podnikanie, obchod a služby, chémia

*        vedieť vypracovať HACCP

*        vypracoval HACCP

Ústne frontálne skúšanie, písomná skúšanie

Ústna frontálna odpoveď,

Vypracované HACCP

Analýza nebezpečensrva

0,5

Spôsob stanovenia kritických kontrolných bodov a krityckých bodov

1

Kontrolne metódy, hodnotiace kritéria a preventívne opatrenia

1

Vypracovanie HACCP

2

Všeobecné pokyny hodnotenia:  jednotlivým známkam sú prideľované podľa váhy body, ktoré sa sčítavajú s bodmi za práce a následne sa vyhodnocujú v percentách, počet dosiahnutých percent určí výslednú známku:

100% - 90%               1

89% - 66%                 2

65% - 45%                 3

44% - 25%                 4

menej ako 25%         5


Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].
Last updated: júna 05, 2009.