Spracovanie rýb

Stredná odborná škola rybárska Mošovce Rybárstvo a životné prostredie
študijný  odbor
4215 6  Rybárstvo

Naspäť Na úvod Hore Ďalej



IV. ročník

 

Chronológia zmien

ŠkVP
nadstavbové štúdium:
rybárstvo a životné prostredie
poľnohospodárstvo

rybárstvo - prezentácia

 

Názov predmetu

spracovanie rýb

Časový rozsah výučby

60 hodín

Ročník

štvrtý

Kód a názov študijného odboru

4215 6 00 rybárstvo
45084 00 rybárstvo a životné prostredie

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

 

Charakteristika predmetu

 

            Úlohou predmetu je poskytnúť žiakom najdôležitejšie poznatky z technológie spracovania rýb, sladkovodných a najdôležitejších rýb dovážaných na Slovensko, v spracovateľskom priemysle a niektorých výrobkov aj v podmienkach fariem. Žiaci si osvoja poznatky aj z hodnotenia rybacích výrobkov ako potravinových článkov, poznatky o využívaní vedľajších výrobkov spracovateľského priemyslu na kŕmne účely, právne predpisy týkajúce sa oblasti spracovania rýb, predovšetkým na Potravinový kodex, požiadavky na balenie a označovanie výrobkov z rýb. Obsah predmetu nadväzuje na učivo osvojené v predmetoch chémia, biológia, chov rýb. Predmet prispieva k prehĺbeniu odborného profilu absolventa.

 

            Rozpis učiva je spracovaný v rámci predmetovej komisie a naväzuje na reélne podmienok školy, regionálne potreby ako aj možnosti uplatnenia absolventov.

 

            V exkurziách a cvičeniach si žiaci prehlbujú vedomosti a získajú zručnosti pri odbere vzoriek, metódach kvalitatívnych a kvantitatívnych rozborov prístrojového a materiálového zabezpečenia jednotlivých rozborov.

 

Ciele vyučovacieho predmetu

 

            Cieľom vyučovacieho predmetu spracovanie rýb je rozšíriť a prehĺbiť získané vedomosti z iných predovšetkým rybárskych predmetov, získať základné vedomosti zo spracovania a finalizácie ako sladkovodných rýb, tak aj základných morských rýb dovážaných na Slovensko, získať základy obchodných činností a vedomosti z oblasti legislatívy a požiadaviek na správnu výrobnú prax predovšetkým z hľadiska bezpečnosti potravín.

 

Prehľad výchovných a vzdelávacích stratégií:

Vo vyučovacom predmete spracovanie rýb využívame pre utváranie a rozvíjanie nasledujúcich kľúčových kompetencií výchovné a vzdelávacie stratégie, ktoré žiakom umožňujú:

Komunikatívne a sociálno-interakčné spôsobilosti

*       vyjadrovať a zdôvodňovať svoje názory,

*       reprodukovať a interpretovať prečítaný alebo vypočutý text v materinskom a cudzom jazyku,

*       vyjadrovať sa nielen podrobne a bohato, ale aj krátko a výstižne,

*       vedieť samostatne rozhodovať o úprave informačného materiálu vzhľadom na druh oznámenia a širší okruh užívateľov,

*       osvojovať si grafickú a formálnu úpravu písomných prejavov,

*       spracovávať písomné textové informácie (osnova, výpisky, denník) a materiály podľa účelu oznámenia a s ohľadom na potreby užívateľa,

*       orientovať sa, získavať, rozumieť a aplikovať rôzne informácie, posúdiť ich význam v osobnom živote a v povolaní,

*       ovládať operácie pri spracovaní rýb,

*       pochopiť a vyhodnocovať svoju účasť na procese vzdelávania a jeho výsledku, ktorý zabezpečuje právo voľného pohybu občana žiť, študovať a pracovať v podmienkach otvoreného trhu práce,

*       oboznámiť sa s motivačnými vzdelávacími programami, ktoré sú zamerané na riešenie problémov a poskytovanie prístupných príležitostí pre celoživotné vzdelávania, ktoré vytvára možnosť virtuálnej komunikácie medzi lokálnymi komunitami.

Intrapersonálne a interpersonálne spôsobilosti

*       významne sa podieľať na stanovení zodpovedajúcich krátkodobých cieľov, ktoré smerujú k zlepšeniu vlastnej výkonnosti,

*       vedieť samostatne predkladať jednoduché návrhy a projekty, formulovať, pozorovať, triediť a merať hypotéza,

*       overovať a interpretovať získané údaje,

*       rozhodovať o princípoch kontrolného mechanizmu,

*       rozvíjať vlastnú aktivitu, samostatnosť, sebapoznanie, sebadôveru a reproduktívne myslenie,

*       samostatne predkladať návrhy na výkon práce, za ktorú je zodpovedný,

*       predkladať primerané návrhy na rozdelenie jednotlivých kompetencií pre ostatných členov tímu a posudzovať spoločne s učiteľom a s ostatnými, či sú schopní určené kompetencie zvládnuť,

*       ovládať základy modernej pracovnej technológie a niesť zodpovednosť za prácu v životnom prostredí, jeho ochranu, bezpečnosť a stratégiu jeho rozvoja,

*       vytvárať, objasňovať a aplikovať hodnotový systém  a postoje,

*       určovať  vážne nedostatky a kvality vo vlastnom učení, pracovných výkonoch a osobnostnom raste,

*       stanovovať si ciele a priority podľa svojich osobných schopností, záujmov, pracovnej orientácie a životných podmienok,

*       plniť plán úloh smerujúci k daným cieľom a snažiť sa ich vylepšovať formou využívania sebakontroly, sebaregulácie, sebahodnotenia a vlastného rozhodovania,

*       overovať získané poznatky, kriticky posudzovať názory, postoje a správanie druhých,

*       mať zodpovedný vzťah k svojmu zdraviu, starať sa o svoj fyzický a duševný rozvoj, byť si vedomí dôsledkov nezdravého životného štýlu a závislostí,

*       prijímať a plniť zodpovedne dané úlohy,

*       predkladať spolupracovníkom vlastné návrhy na zlepšenie práce, bez zaujatosti posudzovať návrhy druhých,

*       prispievať k vytváraniu ústretových medziľudských vzťahov, predchádzať osobným konfliktom, nepodliehať predsudkom a stereotypom v prístupe k druhým.

Schopnosť tvorivo riešiť problémy

*       objasňovať formou systematického poznávania najzávažnejšie rysy problémov, využívať za týmto účelom rôzne všeobecne platné pravidlá,

*       získavať samostatným štúdiom všetky nové informácie vzťahujúce sa priamo k objasneniu neznámych oblastí problému,

*       zhodnotiť význam rozmanitých informácií, samostatne zhromažďovať informácie, vytriediť a využiť len tie, ktoré sú pre objasnenie problému najdôležitejšie,

*       určovať najzávažnejšie rysy problému, zvažovať rôzne možností riešenia, ich klady a zápory v danom kontexte aj v dlhodobejších súvislostiach, stanoviť kritériá pre voľbu konečného optimálneho riešenia,

*       vedieť vybrať vhodné postupy pre realizáciu zvoleného riešenia a dodržiavať ho,

*       poskytovať ľuďom informácie (oznamovanie, referovanie, rozprávanie),

*       vedieť ovplyvňovať ľudí (prehováranie, presvedčovanie), 

*       spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi.  

Podnikateľské spôsobilosti

*       využívať zásady konštruktívnej kritiky, vedieť primerane kritizovať, ale aj znášať kritiku od druhých,

*       dokázať vyhľadávať a posudzovať podnikateľské príležitosti v súlade s realitou trhového prostredia, svojimi predpokladmi a ďalšími možnosťami.  

Spôsobilosť využívať informačné technológie

*       vyhľadávať vhodné informačné zdroje a potrebné informácie,

*       vybrať kvantitatívne matematické metódy (bežné, odborné a špecifické), ktoré sú vhodné pri riešení danej úlohy alebo situácie,

*       evidovať, triediť a uchovávať informácie tak, aby ich mohol využívať pri práci,

*       posudzovať vierohodnosť rôznych informačných zdrojov, kriticky pristupovať k získaným informáciám.

Spôsobilosť byť demokratickým občanom

*       porozumieť systémovej (globálnej) podstate sveta,

*       konať zodpovedne, samostatne a iniciatívne, nielen vo svojom vlastnom záujme, ale aj vo verejnom záujme,

*       poznať a rešpektovať, že neexistuje iba jeden pohľad na svet,

*       orientovať sa na budúcnosť vo svojom vzťahu k Zemi,

*       pochopiť globálnu povahu sveta a úlohu jednotlivca v ňom, rozvoj masovokomunikačných prostriedkov, dopravných prostriedkov, masovej turistiky a komunikačných systémov,

*       chápať problémy zachovania mieru, bezpečnosti jednotlivcov, národov a štátov, zachovávania a ochrany životného prostredia, vyčerpania nerastných surovín, liečenia civilizačných nemocí, populačnej explózie v rozvojových krajinách, drogovej závislosti najmä mladistvých, sexuálnej výchovy a pozitívne pristupovať k riešeniu týchto problémov,

Všeobecné kompetencie

*       vyhľadávať, hodnotiť, triediť, používať informácie v bežných profesných situáciách a používať pritom výpočtovú techniku a prístupné informačné a komunikačné technológie,

Odborné kompetencie

*       ovládať a používať odbornú terminológiu svojho odboru,

*       vedieť sa orientovať v pracovných návodoch, katalógoch, metodikách, technickej dokumentácii, odbornej literatúre a internetovej sieti o nových poznatkoch súvisiacich so spracovaním rýb

*       posudzovať vstupnú surovinu pre spracovanie,

*       hodnotiť vplyv prostredia na kvalitu rybieho mäsa,

*       ovládať ochranu zvierat pred týraním,

*       spôsoby uchovávania rybieho mäsa v požadovanej kvalite,

*       ovládať technologické postupy opracovania rýb,

*       ovládať spôsoby balenia, označovania a distribúcie,

*       ovládať príslušnú legislatívu,

*       stanoviť kritické kontrolné body vo výrobe a navrhovať účinné opatrenia.

 

 

Stratégia vyučovania

 

Pri vyučovaní sa budú využívať nasledovné metódy a formy vyučovania

 

Názov tematického celku

Stratégia vyučovania

Metódy

Formy práce

Úvod do predmetu spracovanie rýb

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

hermeneutická – riadený rozhovor

 

frontálna výučba

skupinová práca žiakov

 

Významné druhy konzumných rýb

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Vstupná surovina pre spracovanie a jej posudzovanie 

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Posmrtné zmeny v mäse rýb

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Posudzovanie čerstvosti sladkovodných rýb

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Ochrana zvierat proti týraniu

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Spôsoby konzervácie rybieho mäsa

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Spracovanie rýb a technologické postupy pri opracovávaní rýb

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Hlavné výrobky z rýb

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca  s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Obaly, balenie a označovanie výrobkov z rýb

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Prevádzkový poriadok spracovne

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Zákon o potravinách, posudzovanie zhody,  zákon o veterinárnej starostlivosti

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

Stanovenie a kontrola kritických kontrolných bodov

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

 

Učebné zdroje

Na podporou a aktiváciu vyučovania a učenia žiakov sa využijú nasledovné učebné zdroje:

 

Názov tematického celku

Odborná literatúra

Didaktická technika

Materiálne výučbové prostriedky

Ďalšie zdroje

(internet, knižnica, ...

Úvod do predmetu spracovanie rýb

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

Košťanová M.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus. Bratislava 2003

 

Meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Významné druhy konzumných rýb

Holčík J.: Ichtyológia. Príroda. Bratislava 1998

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Vstupná surovina pre spracovanie a jej posudzovanie 

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

tabuľa

sprcovňa rýb

Internet, zákony

Posmrtné zmeny v mäse rýb

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

Košťanová M.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus. Bratislava 2003

 

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Posudzovanie čerstvosti sladkovodných rýb

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

Košťanová M.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus. Bratislava 2003

 

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

tabuľa

chemické lab.

Internet, zákony

Ochrana zvierat proti týraniu

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Spôsoby konzervácie rybieho mäsa

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Spracovanie rýb a technologické postupy pri opracovávaní rýb

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Hlavné výrobky z rýb

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Obaly, balenie a označovanie výrobkov z rýb

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

tabuľa

etikety a obaly

Internet, zákony

Prevádzkový poriadok spracovne

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Zákon o potravinách, posudzovanie zhody,  zákon o veterinárnej starostlivosti

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

Stanovenie a kontrola kritických kontrolných bodov

Merten M: Zpracováni ryb. Informatorium. Praha 2002

meotar, dataprojektor, PC

 

fólie

 

tabuľa

Internet, zákony

 

Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].
Last updated: júla 25, 2009.