ROZPIS
UČIVA PREDMETU: spracovanie
poľnohospodárskych produktov
|
1
hodina týždenne, spolu 33 hodín
|
Názov
tematického celku
Témy
|
Hodiny
|
Medzipredmetové vzťahy
|
Očakávané
vzdelávacie výstupy
|
Kritériá hodnotenia vzdelávacích
výstupov
|
Metódy hodnotenia
|
Prostriedky hodnotenia
|
1.
Úvod
|
1
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
1.1
Charakteristika poľnohospodárskeho spracovateľského priemyslu, význam,
obsah a poňatie predmetu
|
1
|
|
pochopiť
nutnosť štúdia predmetu
|
pochopil
nutnosť štúdia predmetu
|
Ústne frontálne skúšanie
|
Riadená diskusia
|
2.
Potravinová bezpečnosť
|
9
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
2.1 Legislatíva Európskej
únie – nariadenia, smernice, rozhodnutia, vyhľadávanie
|
1
|
|
rozumieť
rozdielu medzi záväznosťou dokumentov a vedieť dokumenty vyhľadať
|
porozumel
rozdielu medzi záväznosťou dokumentov a vedel dokumenty vyhľadať
|
Praktická práca
|
Prezentovanie prezentácia
ppt HACCP
|
2.2 Legislatíva
Slovenska – Potravinový kódex Slovenskej republiky, zákon o ochrane
zdravia ľudí, zákon o potravinách, výrobky charakteristické pre
Slovensko a ich právna ochrana
|
1
|
vedieť
vyhľadávať v legislatíve riešenie konkrétneho problému, poznať
typické slovenské výrobky a ochranné značky výrobkov
|
vedel
vyhľadať v legislatíve riešenie konkrétneho problému, poznal
typické slovenské výrobky a ochranné značky výrobkov
|
2.3 Nástroje zásad správnej
výrobnej praxe
|
7
|
vedieť
vypracovať HACCP
|
vypracoval
HACCP
|
2.3.1 Základne pojmy
|
1
|
2.3.2 Analýza nebezpečenstva
a stanovenie CP a CCP
|
1
|
2.3.3 Stanovenie opatrení
|
1
|
2.3.4 Spracovanie HACCP
|
1
|
2.3.4 Spracovanie HACCP
a prezentácia
|
3
|
3.
Hodnotenie rastlinných výrobkov
|
5
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
3.1 Obilniny
|
1
|
Rastlinná výroba
|
vedieť
kritéria pre hodnotenie - s použitím literatúry jednotlivých
produktov rastlinnej výroby
|
vedel
kritéria pre hodnotenie - s použitím literatúry jednotlivých
produktov rastlinnej výroby
|
Ústna odpoveď
|
Prezentácia
|
3.2 Okopaniny
|
1
|
3.3 Olejniny
|
1
|
3.4 Priadne rastliny,
chmeľ a tabak
|
1
|
3.5 prezentácia výsledkov
posúdenia
|
1
|
|
4.
Uchovávanie rastlinných produktov
|
4
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
4.1 Sušiarenstvo, princíp
sušenia a zásady sušenia poľnohospodárskych produktov
|
1
|
Rastlinná
výroba, fyzika, mechanizácia, biológia
|
rozumieť
princípu uskladnenie sušením a spôsobu uskladnenia obilovín
|
porozumel
princípu uskladnenie sušením a spôsobu uskladnenia obilovín
|
Ústna odpoveď
|
Ústne skúšanie,
vypracovanie protokolu z exkurzie – uskladnenie obilia
|
4.2 Sušenie okopanín,
obilnín a čakanky
|
1
|
4.3 Uskladňovanie obilnín
a okopanín, veľkovýrobná uskladňovňa
|
2
|
5.
Poľnohospodársky priemysel
|
12
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
5.1 Význam, vývoj a perspektívy
rozvoja poľnohospodárskeho priemyslu
|
1
|
Mechanizácia, rastlinná
výroba
|
poznať
hlavné zásady a technologické postupy pri výrobe hlavných výrobkov
z rastlinnej výroby
|
poznal
hlavné zásady a technologické postupy pri výrobe hlavných výrobkov
z rastlinnej výroby
|
Ústna odpoveď
|
Ústne skúšanie
|
5.2 Výroba múky
|
1
|
5.3 Výroba sladu a piva
|
1
|
5.3 Výroba sladu a piva
|
1
|
5.4 Výroba škrobu
|
1
|
5.5 Výroba liehu
|
1
|
5.6 Výroba rastlinných
olejov
|
1
|
5.7 Výroba cukru
|
1
|
5.8 Výroba krmných
zmesi
|
4
|
Písomné skúšanie
|
Protokol z exkurzie
|
6.
Spracovanie a nákup ovocia a zeleniny
|
2
|
|
Žiak
má:
|
Žiak:
|
|
|
6.1 Hodnotenie a nákup
ovocia a zeleniny
|
1
|
Rastlinná výroba
|
poznať
základné kritéria hodnotenia a spôsoby konzervácie zeleniny
|
poznal
základné kritéria hodnotenia a spôsoby konzervácie zeleniny
|
Ústna odpoveď
|
Ústne skúšanie
|
6.2 Spôsob konzervácie
zeleniny a ovocia
|
1
|