Na úvod Hore Mapa stránok
Stredná odborná škola rybárska

Spr. poľ. produktov
Rybárstvo vo voľných vodách Spracovanie rýb Choroby rýb Chov akváriových rýb Poľovníctvo Chov vodnej hydiny Šp. stroje a zariadenia Spr. poľ. produktov Psychológia trhu Podnikanie, obchod a službyStredná odborná škola rybárska Mošovce

 

 

 

NADSTAVBOVÉ ŠTÚDIUM

- rybárstvo a životné prostredie - 45084 00

- poľnohospodárstvo - 45124 00

I. ročník
II. ročník       

 

ŠkVP
rybárstvo a životné prostredie

 

Názov predmetu

spracovanie poľnohospodárskych produktov

Časový rozsah výučby

2 hodiny, 63 hodín

Ročník

Prvý, druhý

Kód a názov študijného odboru

4512 4  00  poľnohospodárstvo

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

 

Charakteristika predmetu

Úlohou predmetu je poskytnúť žiakom najdôležitejšie poznatky z technológie spracovania rastlinných a živočíšnych výrobkov v spracovateľskom priemysle a niektorých výrobkov aj v podmienkach fariem. Žiaci si osvoja poznatky aj z hodnotenia rastlinných a živočíšnych výrobkov ako potravinových článkov, poznatky o využívaní vedľajších výrobkov spracovateľského priemyslu na kŕmne účely ako i základné poznatky o priemyselnej výrobe krmív. Obsah predmetu nadväzuje na učivo osvojené v predmetoch chémia, biológia, pestovanie rastlín, chov zvierat, rastlinná a živočíšna výroba. Predmet prispieva k prehĺbeniu odborného profilu absolventa.

 

            Rámcový rozpis učiva predpokladá, že učiteľ v rámci predmetovej komisie tvorivo rozpracuje konkrétne ciele a obsah vo svojom tematickom pláne podľa podmienok školy, regionálnych potrieb aj možnosti uplatnenia absolventov.

 

            Rozpis učiva je rozpracovaný na minimálnu časovú dotáciu. Pri zvolení si inej dotácie, podľa potrieb konkrétneho odborného zamerania, učiteľ predmetu v spolupráci s predmetovou komisiou na škole prispôsobí rozsah i obsah rozpisu učiva učebnej osnovy vo svojom tematickom pláne. Pritom dbá o to, aby koncepcia predmetu bola zachovaná.

 

            V cvičeniach si žiaci prehlbujú vedomosti a získajú zručnosti pri odbere vzoriek vybraných poľnohospodárskych výrobkov, metódach kvalitatívnych a kvantitatívnych rozborov prístrojového a materiálového zabezpečenia jednotlivých rozborov.

Ciele vyučovacieho predmetu

            Cieľom vyučovacieho predmetu spracovanie poľnohospodárskych produktov je rozšíriť a prehĺbiť získané vedomosti z iných predovšetkým odborných predmetov, získať základné vedomosti zo spracovania a finalizácie poľnohospodárskych produktov vyrobených v prvovýrobe, získať základy obchodných činností a vedomosti z oblasti legislatívy a požiadaviek na správnu výrobnú prax predovšetkým z hľadiska bezpečnosti potravín.

Prehľad výchovných a vzdelávacích stratégií:

 

Vo vyučovacom predmete spracovanie poľnohospodárskych produktov využívame pre utváranie a rozvíjanie nasledujúcich kľúčových kompetencií výchovné a vzdelávacie stratégie, ktoré žiakom umožňujú:

Komunikatívne a sociálno-interakčné spôsobilosti

*       vyjadrovať a zdôvodňovať svoje názory,

*       reprodukovať a interpretovať prečítaný alebo vypočutý text v materinskom,

*       vyjadrovať sa nielen podrobne a bohato, ale aj krátko a výstižne,

*       vedieť samostatne rozhodovať o úprave informačného materiálu vzhľadom na druh oznámenia a širší okruh užívateľov,

*       osvojovať si grafickú a formálnu úpravu písomných prejavov,

*       spracovávať písomné textové informácie (osnova, výpisky, denník) a materiály podľa účelu oznámenia a s ohľadom na potreby užívateľa,

*       orientovať sa, získavať, rozumieť a aplikovať rôzne informácie, posúdiť ich význam v osobnom živote a v povolaní,

*       mať prehľad o možnostiach spracovateľského priemyslu,

*       pochopiť a vyhodnocovať svoju účasť na procese vzdelávania a jeho výsledku, ktorý zabezpečuje právo voľného pohybu občana žiť, študovať a pracovať v podmienkach otvoreného trhu práce,

*       oboznámiť sa s motivačnými vzdelávacími programami, ktoré sú zamerané na riešenie problémov a poskytovanie prístupných príležitostí pre celoživotné vzdelávania, ktoré vytvára možnosť virtuálnej komunikácie medzi lokálnymi komunitami.

Intrapersonálne a interpersonálne spôsobilosti

*       významne sa podieľať na stanovení zodpovedajúcich krátkodobých cieľov, ktoré smerujú k zlepšeniu vlastnej výkonnosti,

*       vedieť samostatne predkladať jednoduché návrhy a projekty, formulovať, pozorovať, triediť a merať hypotéza,

*       overovať a interpretovať získané údaje,

*       rozhodovať o princípoch kontrolného mechanizmu,

*       rozvíjať vlastnú aktivitu, samostatnosť, sebapoznanie, sebadôveru a reproduktívne myslenie,

*       samostatne predkladať návrhy na výkon práce, za ktorú je zodpovedný,

*       predkladať primerané návrhy na rozdelenie jednotlivých kompetencií pre ostatných členov tímu a posudzovať spoločne s učiteľom a s ostatnými, či sú schopní určené kompetencie zvládnuť,

*       ovládať základy modernej pracovnej technológie a niesť zodpovednosť za prácu v životnom prostredí, jeho ochranu, bezpečnosť a stratégiu jeho rozvoja,

*       vytvárať, objasňovať a aplikovať hodnotový systém  a postoje,

*       určovať  vážne nedostatky a kvality vo vlastnom učení, pracovných výkonoch a osobnostnom raste,

*       stanovovať si ciele a priority podľa svojich osobných schopností, záujmov, pracovnej orientácie a životných podmienok,

*       plniť plán úloh smerujúci k daným cieľom a snažiť sa ich vylepšovať formou využívania sebakontroly, sebaregulácie, sebahodnotenia a vlastného rozhodovania,

*       overovať získané poznatky, kriticky posudzovať názory, postoje a správanie druhých,

*       mať zodpovedný vzťah k svojmu zdraviu, starať sa o svoj fyzický a duševný rozvoj, byť si vedomí dôsledkov nezdravého životného štýlu a závislostí,

*       prijímať a plniť zodpovedne dané úlohy,

*       predkladať spolupracovníkom vlastné návrhy na zlepšenie práce, bez zaujatosti posudzovať návrhy druhých,

*       prispievať k vytváraniu ústretových medziľudských vzťahov, predchádzať osobným konfliktom, nepodliehať predsudkom a stereotypom v prístupe k druhým.

Schopnosť tvorivo riešiť problémy

*       objasňovať formou systematického poznávania najzávažnejšie rysy problémov, využívať za týmto účelom rôzne všeobecne platné pravidlá,

*       získavať samostatným štúdiom všetky nové informácie vzťahujúce sa priamo k objasneniu neznámych oblastí problému,

*       zhodnotiť význam rozmanitých informácií, samostatne zhromažďovať informácie, vytriediť a využiť len tie, ktoré sú pre objasnenie problému najdôležitejšie,

*       určovať najzávažnejšie rysy problému, zvažovať rôzne možností riešenia, ich klady a zápory v danom kontexte aj v dlhodobejších súvislostiach, stanoviť kritériá pre voľbu konečného optimálneho riešenia,

*       vedieť vybrať vhodné postupy pre realizáciu zvoleného riešenia a dodržiavať ho,

*       poskytovať ľuďom informácie (oznamovanie, referovanie, rozprávanie),

*       vedieť ovplyvňovať ľudí (prehováranie, presvedčovanie), 

*       spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi.           

Podnikateľské spôsobilosti

*       využívať zásady konštruktívnej kritiky, vedieť primerane kritizovať, ale aj znášať kritiku od druhých,

*       dokázať vyhľadávať a posudzovať podnikateľské príležitosti v súlade s realitou trhového prostredia, svojimi predpokladmi a ďalšími možnosťami.  

Spôsobilosť využívať informačné technológie

*       vyhľadávať vhodné informačné zdroje a potrebné informácie,

*       vybrať kvantitatívne matematické metódy (bežné, odborné a špecifické), ktoré sú vhodné pri riešení danej úlohy alebo situácie,

*       evidovať, triediť a uchovávať informácie tak, aby ich mohol využívať pri práci,

*       posudzovať vierohodnosť rôznych informačných zdrojov, kriticky pristupovať k získaným informáciám.

Spôsobilosť byť demokratickým občanom

*       porozumieť systémovej (globálnej) podstate sveta,

*       konať zodpovedne, samostatne a iniciatívne, nielen vo svojom vlastnom záujme, ale aj vo verejnom záujme,

*       poznať a rešpektovať, že neexistuje iba jeden pohľad na svet,

*       orientovať sa na budúcnosť vo svojom vzťahu k Zemi,

*       pochopiť globálnu povahu sveta a úlohu jednotlivca v ňom, rozvoj masovokomunikačných prostriedkov, dopravných prostriedkov, masovej turistiky a komunikačných systémov,

*       chápať problémy zachovania mieru, bezpečnosti jednotlivcov, národov a štátov, zachovávania a ochrany životného prostredia, vyčerpania nerastných surovín, liečenia civilizačných nemocí, populačnej explózie v rozvojových krajinách, drogovej závislosti najmä mladistvých, sexuálnej výchovy a pozitívne pristupovať k riešeniu týchto problémov,

Všeobecné kompetencie

*       vyhľadávať, hodnotiť, triediť, používať informácie v bežných profesných situáciách a používať pritom výpočtovú techniku a prístupné informačné a komunikačné technológie,

Odborné kompetencie

*       ovládať a používať odbornú terminológiu svojho odboru,

*       vedieť sa orientovať v pracovných návodoch, katalógoch, metodikách, technickej dokumentácii, odbornej literatúre a internetovej sieti o nových poznatkoch súvisiacich so spracovaním produktov poľnohospodárstva

*       posudzovať vstupnú surovinu pre spracovanie,

*       hodnotiť vplyv prostredia na kvalitu výrobkov,

*       ovládať ochranu zvierat pred týraním,

*       spôsoby uchovávania poľnohospodárskych produktov a výrobkov v požadovanej kvalite,

*       ovládať technologické postupy spracovania poľnohospodárskych výrobkov,

*       ovládať spôsoby balenia, označovania a distribúcie,

*       ovládať príslušnú legislatívu,

*       stanoviť kritické kontrolné body vo výrobe a navrhovať účinné opatrenia.

 

Stratégia vyučovania

Pri vyučovaní sa budú využívať nasledovné metódy a formy vyučovania

 

Názov tematického celku

Stratégia vyučovania

Metódy

Formy práce

1. Úvod

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – riadený rozhovor

hermeneutická – riadený rozhovor

 

frontálna výučba

skupinová práca žiakov

 

2. Potravinová bezpečnosť

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

3. Hodnotenie rastlinných výrobkov

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

4. Uchovávanie rastlinných produktov

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

fixačné, exkurzia

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

5. Poľnohospodársky priemysel

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s knihou a s učebným textom

fixačné, exkurzia

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

6. Spracovanie a nákup ovocia a zeleniny

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

2. ročník

1. Technológia spracovania mäsa

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

2. Technológia spracovania mlieka

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca  s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

3. Technológia spracovania vajec

informačnoreceptívna -  výklad

reproduktívna – rozhovor

sokratovský - rozhovor, riešenie úloh

hermeneutická – riadený rozhovor

práca s učebným textom

fixačné

frontálna výučba

frontálna a

individuálna práca žiakov

skupinová práca žiakov

 

 

 

Učebné zdroje

Na podporou a aktiváciu vyučovania a učenia žiakov sa využijú nasledovné učebné zdroje:

 

Názov tematického celku

Odborná literatúra

Didaktická technika

Materiálne výučbové prostriedky

Ďalšie zdroje

(internet, knižnica, ...

1. Úvod

 

Dataprojektor, PC

plátno

intermet

2. Potravinová bezpečnosť

 

Dataprojektor, PC

pláno

internet

3. Hodnotenie rastlinných výrobkov

 

Dataprojektor, PC

plátno

internet

4. Uchovávanie rastlinných produktov

 

Dataprojektor, PC

pláno

internet

5. Poľnohospodársky priemysel

 

Dataprojektor, PC

plátno

internet

6. Spracovanie a nákup ovocia a zeleniny

 

Dataprojektor, PC

plátno

internet

2. ročník

1. Technológia spracovania mäsa

 

Dataprojektor, PC

plátno

internet

2. Technológia spracovania mlieka

 

Dataprojektor, PC

plátno

internet

3. Technológia spracovania vajec

 

Dataprojektor, PC

plátno

internet

 

 

Send mail to petermatula@souparmt.edu.sk with questions or comments about this web site.
Last modified: júla 27, 2009