logoStredná odborná škola rybárskaoffice +421 43 4944230
fax +421 43 4901498
mobil +421 905531713
e-mail soupar@souparmt.edu.sk

v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja

Spracovanie sladkovodný rýb

SOŠR Mošovce v rámci učebného odboru rybár v roku 2004 dobudovala a dala do prevádzky modernú spracovňu na spracovanie sladkovodných rýb, predovšetkým kapra, pstruha dúhového a sivoňa amerického. 

Spracovňa vyhovuje všetkým štandardom Európskej únie a škola získala veterinárne kontrolné číslo, ktoré ju oprávňuje vyvážať výrobky do celej Európy. Hlavným výrobkom je pstruh pitvaný zmrazený. Uvedený výrobok sa do obchodnej siete dodáva pitvaný vákuovo balený po 1 až 4 kusoch. 

Základná surovina pre výrobu sa získava z pstruha dúhového chovaného na rybnom stredisku Mošovce v čistej pramenistej vode vyvierajúcej na úpätí Národného parku Veľká Fatra.  

Škola za tento svoj výrobok získala od Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky oprávnenie používať Značku kvality, ktorá garantuje, že výrobok splnil všetky kritéria kvality a bezpečnosti potravín stanovené štatútom značky v zmysle legislatívy Európskej únie.

Najdôležitejším prínosom spracovne je však skutočnosť, že žiaci sa majú možnosť priamo v reálnej výrobe oboznámiť so spracovaním rýb, so správnym technologickým postupom pri spracovaní, s programom HACCP, sanitačným programom a so všetkými problémami, ktoré prináša prax. 

V spracovni okrem vedúceho nepracuje ani jeden zamestnanec, ale všetku činnosť zabezpečujú žiaci učebného  odboru rybár a štúdijného odboru rybárstvo.

Vstup do spracovne, v pravo hore chladič klimatizačnej jednotkyZa vstupom, v pravo vstup do hygienickej slučky, v ľavo do spracovnePitvanie a čistenie rýb


Pitvanie a čistenie rýbPitvanie a čistenie rýbVákuové balenieVákuové balenie


 Sklad hotových výrobkovBezdotykové batérie na umývanie rúkZáverečný oplach pitnou vodou 


Denná miestnosťSledovanie CCP na PCSledovanie CCP na PC - detail