Spracovanie
sladkovodný rýb
SOŠR Mošovce v rámci
učebného odboru rybár v roku 2004 dobudovala a dala do prevádzky
modernú spracovňu na spracovanie sladkovodných rýb, predovšetkým
kapra, pstruha dúhového a sivoňa amerického.
Spracovňa vyhovuje
všetkým štandardom Európskej únie a škola získala veterinárne
kontrolné číslo, ktoré ju oprávňuje vyvážať výrobky do celej Európy.
Hlavným výrobkom je pstruh pitvaný zmrazený. Uvedený výrobok
sa do obchodnej siete dodáva pitvaný vákuovo balený po 1 až 4
kusoch.
Základná surovina pre výrobu sa
získava z pstruha dúhového chovaného na rybnom stredisku Mošovce
v čistej pramenistej vode vyvierajúcej na úpätí Národného parku
Veľká Fatra.
Škola za tento svoj
výrobok získala od Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej
republiky oprávnenie používať Značku kvality, ktorá garantuje, že
výrobok splnil všetky kritéria kvality a bezpečnosti potravín
stanovené štatútom značky v zmysle legislatívy Európskej únie.
Najdôležitejším
prínosom spracovne je však skutočnosť, že žiaci sa majú možnosť
priamo v reálnej výrobe oboznámiť so spracovaním rýb, so správnym
technologickým postupom pri spracovaní, s programom HACCP,
sanitačným programom a so všetkými problémami, ktoré prináša prax.
V spracovni okrem
vedúceho nepracuje ani jeden zamestnanec, ale všetku činnosť
zabezpečujú žiaci učebného
odboru rybár a štúdijného odboru rybárstvo.