Stredná odborná škola rybárska Mošovce logo

v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja   ŽSK

Charakteristika ŠkVP

PROFIL ABSOLVENTA

 

Študijný odbor

 

4553 4 00  podnikateľ pre rozvoj vidieka

 

Forma, spôsob

a organizovanie štúdia:

 

 

  denné štúdium absolventov ZŠ

 1. Celková   charakteristika  absolventa

    Absolvent študijného odboru  podnikateľ pre rozvoj  vidieka je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom a primeraným všeobecným vzdelaním, schopný samostatne vykonávať odborné práce pri príprave, technickom a technologickom zabezpečovaní a riadení podnikateľských aktivít súvisiacich s rozvojom  vidieka. Ide najmä o odborné činnosti v oblasti farmárstva, najmä v rodinných farmách, agroturistiky, v komunálnej technike a lesokrajinárstve, odborné činnosti pri podnikaní a zabezpečovaní služieb na vidieku (poradenské, manažérske, koordinačné a ďalšie).

    Absolvent je pripravený na výkon podnikateľských,  ekonomických, technologických, technicko-hospodárskych a iných činností   v službách, v malých a  stredných  podnikoch, na  farmách a vo verejnom sektore. Odbornou praxou a ďalším pomaturitným špecializačným  štúdiom si zvyšuje odbornú kvalifikáciu.

2.   Absolvent študijného odboru spĺňa tieto požiadavky

 2.1    V oblasti všeobecného vzdelania

           Absolvent má:

-          potrebnú slovnú zásobu a správnu vyjadrovaciu schopnosť v ústnom a písomnom prejave   v materinskom jazyku,

-          vedomosti  zo slovenskej a významnej svetovej  literatúry,

-          vedomosti z dejín slovenského národa a významných období svetových dejín,

-          základné vedomosti z vývoja ľudskej spoločnosti a spoločenskej výroby,

-          vedomosti z cudzieho jazyka na  úrovni, ktorá umožní priamu  komunikáciu s cudzincom,  štúdium zahraničnej literatúry  a používanie cudzieho  jazyka pri výkone profesie,

-          vedomosti zo stredoškolskej matematiky,  prírodovedných predmetov a vie ich aplikovať  pri riešení odborných úloh  v praxi,

-          základné vedomosti z ekologických zákonitostí v prostredí a integrácie človeka a prostredia,

-          základné  vedomosti  z psychológie  a práva,

-          schopnosti dodržiavať zásady spoločenského správania 

-          poznať zásady efektívného využívania informačných a komunikačných technológií pre získavanie informácií potrebných pre pracovné uplatnenie a celoživotné vzdelávanie,

         aktívny postoj k vlastnému všestrannému telesnému rozvoju a vlastnú pohybovú  aktivitu spája s  vedomím potreby sústavného  upevňovania fyzického a psychického  zdravia.

              

 

2.2          V oblasti odborného vzdelania

            Požadované vedomosti

Absolvent má poznať:

-          odbornú terminológiu typickú pre rozvoj vidieka, poľnohospodársku výrobu, agroturistiku,  komunálnu techniku, základy lesokrajinárstva, služby a využívať všeobecné poznatky, pojmy, pravidlá a princípy pri riešení  odborných úloh praktického charakteru.,

-          základné ekonomické pojmy a  zákonitostí  a princípy podnikania,

-          základné princípy  prípravy podnikateľských plánov, manažmentu a marketingu, podnikateľských aktivít na vidieku,

-          podstatu a princípy finančného hospodárenia a finančnej analýzy,

-          základy účtovníctva a evidencie,

-          právne normy, predpisy,  plány, trendy a plánovacie procesy  rozvoja  obce, regiónu, vidieka a pod.

-          princípy a techniky spoločenskej komunikácie, komunikácie s bankovými, obchodnými a ďalšími partnermi v pracovnom vzťahu,

-          zásady zisťovania  potenciálnych zdrojov  vidieka (obcí) a možností ich využívania,

-          základné princípy a štádia fyziologických procesov v období vývoja, rastu a rozmnožovania rastlín  a zvierat, ako aj  ich produkcie, 

-          vlastnosti materiálov, princípy ich hodnotenia a rozborov, vlastnosti energií, činiteľov a podmienok optimálneho priebehu prírodno-technických a prírodno-technologických procesov  pri pestovaní rastlín a  v chove  hospodárskych zvierat, 

-          princípy  a  zákonitosti alternatívnej výroby a ekologických podmienok pestovania rastlín a chovu zvierat, trendy optimalizácie  výroby,    

-          platné technologické, akostné a hygienické normy , protipožiarne a  bezpečnostné predpisy,

-          princípy činnosti a charakteristiku strojov a zariadení pre komplexnú mechanizáciu, a automatizáciu procesov  výroby a služieb,

-          princípy racionalizácie technologických procesov,  princípy a možnosti zvyšovania efektívnosti a hospodárnosti pri využívaní palív,  surovín,  energie a odpadov,

-          zásady tvorby a ochrany životného prostredia vo vzťahu k používaným technológiám,

-          zásady biodiverzity prírody: ochrany vôd a zásady prevencie   veternej erózie.

 

Po absolvovaní  voliteľných predmetov pre oblasť   farmárstva

         absolvent ďalej má:

-          poznať  zásady,  postupy a ekonomiku alternatívneho pestovania rastlín a chovu  zvierat,

-          poznať zásady  a technológie, ochranu a ekonomiku  pestovania špeciálnych rastlín(liečivé rastliny, záhradníctvo, vinohradníctvo, ovocinárstvo, lesné dreviny a okrasné dreviny   a pod)  a pestovania rastlín pre energetické využitie.

-          ovládať  princípy   technologických postupov,  hygieny a prevencie,  ekonomiky  špeciálneho chovu  zvierat(napríklad: chov koní,  oviec, kôz, hydiny, králikov, zverníkove chovy lesnej zveri, chov včiel, chov rýb   a pod.). 

Po absolvovaní voliteľných predmetov pre oblasť rozvoja agroturistiky a služieb vo vidieckom cestovnom ruchu  absolvent ďalej má:

-          ovládať princípy  plánovania a tvorby podmienok pre agroturistiku a turistiku na vidieku,

-          poznať  dejiny, kultúru, národopis, tradície , umelecké remeslá,  osobitosti stravovania, historické a náučné zvláštnosti  regiónu,  mesta, obce ,

-          poznať normy a právne predpisy vo vidieckej turistike,

-          ovládať zásady stolovania, princípy prípravy jedál, podávania jedál a nápojov,

-          poznať princípy  ubytovania  turistov a zabezpečovania súvisiacich služieb.

-     ovládať zásady  sprievodcovskej činnosti vo vidieckom cestovnom ruchu  

 

Po absolvovaní voliteľných predmetov pre oblasť lesníckych služieb

absolvent  ďalej má:

-          poznať zásady plánovania, riadenia, realizácie a evidencie prác v pestevnej, ťažbovej, ochranárskej, dopravnej a iných lesníckych činnostiach,

-          poznať  charakteristické vlastnosti  jednotlivých druhov listnatých a ihličnatých drevín,

-          poznať  základné princípy technológií lesnej výroby,                        

-          poznať spektrum environmentálnych služieb pre  podnikateľský a súkromný sektor,  tvorbu, ochranu a ošetrovanie verejnej a súkromnej zelene a skvalitňovanie životného prostredia,

-          poznať zásady a postupy  prác v drevárskej prvovýrobe a postupy spracovania piliarskej suroviny  podľa technologických požiadaviek odberateľov,

-          poznať základný sortiment  piliarskych výrobkov  a spôsoby ich ochrany.

Po absolvovaní voliteľných predmetov pre oblasť  mechanizácie, dopravy a komunálneho hospodárstva na vidieku

 absolvent ďalej má:

-          poznať princípy činnosti  hlavných druhov  mechanizačných prostriedkov a zariadení a  komunálnej techniky  využívanej v službách na vidieku,

-          ovládať zásady a princípy údržby, opráv, diagnostiky a prevádzkyschopnosti  strojov a zariadení,

-          poznať podstatu plánovania a hospodárneho využívania mechanizačných, dopravných a technických prostriedkov,

-          poznať  súčasný stav ekologickej a energetickej situácie a manipulácie s odpadmi,

-          poznať zásady údržby  miestnych komunikácií, verejných priestranstiev, parkov a ďalších činností v ekologických službách na vidieku.

            Po absolvovaní voliteľného predmetu Motorové vozidlá

             absolvent má:

-          ovládať  teóriu riadenia  motorových vozidiel.

-          poznať pravidlá cestnej premávky,

-          poznať konštrukciu a princípy údržby vozidiel,

-          poznať zásady bezpečnej jazdy.

Požadované zručnosti

 Absolvent vie:

-          vykonávať základné činnosti  technologických procesov  vo výrobe,  službách a obchode,

-          posudzovať a hodnotiť technologické postupy výroby, úžitkové  vlastnosti  a kvalitu,

-          nastavovať základné parametre strojového a technologického zariadenia vo  výrobe,   základnom spracovaní  produktov a v službách,

-          vypracovať podnikateľský plán na základe marketingového prieskumu a miestnych zdrojov vidieka, vykonať ekonomické hodnotenie  výroby a podnikať v rôznych oblastiach výroby   a služieb  súvisiacich s vidiekom,

-          komunikovať a spolupracovať s partnermi  v rámci  rozvoja vidieka,

-          vypracovať stratégie rozvoja mikroregiónu na základe zmapovania miestnych zdrojov,

-          zisťovať, evidovať a hodnotiť údaje o meteorologických,  klimatických a pôdnych podmienkach  poľnohospodárskej výroby  v súvise so zavádzaním  vhodných  odvetví výroby a podnikateľských aktivít,

-          čítať a zhotovovať jednoduché technické výkresy, polohopisné plány zelene a sadovníckych   úprav a iné plány, mapy a schémy, týkajúce  sa  vidieka ,

-          podnikať v oblasti výroby a služieb v podmienkach rôznych foriem hospodárenia,

-          využívať informačné technológie a  výpočtovú techniku predovšetkým programy na riadenie výroby, služieb a v rôznom podnikaní na vidieku,

-          uplatňovať poznatky a návyky z oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a hygieny práce,

-          uplatňovať zásady tvorby a ochrany životného prostredia, vykonávať prevenciu a základné opatrenia pri výskyte a odstraňovaní následkov ekologických havárií, posúdiť a hodnotiť stav ochrany.

Po absolvovaní  voliteľných predmetov pre oblasť farmárstva

 absolvent ďalej vie:

­          vytvoriť vhodné podmienky pestovania rastlín a vykonávať   práce pri pestovaní  rastlín a  špeciálnych plodín podľa technologických postupov  s využitím príslušnej techniky, strojov a zariadení,

­          vytvoriť vhodné podmienky pre chov zvierat a vykonávať  práce   v chove hospodárskych  zvierat podľa technologických postupov s využitím príslušnej techniky, strojov a zariadení, 

­          vykonať základné  hygienické spracovanie  produktov výroby, propagovať výrobky a vypracovať  ponukový list,

­          pripraviť, kalkuláciu nákladov a cenovú ponuku, objednať materiál a vystaviť faktúru,

­          viesť evidenciu podniku,  

 

Po absolvovaní  voliteľných predmetov pre   rozvoj agroturistiky  a  služieb vo vidieckom cestovnom ruchu

 absolvent ďalej vie:

-          vytvoriť optimálne podmienky  pre agroturistiku, zostavovať  turistické programy,   ich  ponuky a propagáciu,

-          viesť evidenciu  a vybavovať príslušnú korešpondenciu

-          vykonávať základné činnosti  v stravovaní, príprave jedál a stolovaní,

-          pripraviť rozpočet, objednať materiál a vystaviť faktúru,

-          vykonávať  základné činností  pri zabezpečovaní  ubytovania hostí,

-          zmapovať zdroje a prezentovať tradičné výrobky obce, a mikroregiónu

 

Po absolvovaní voliteľných predmetov pre oblasť lesníckych služieb

absolvent ďalej vie:

 

-          charakterizovať a rozlíšiť  jednotlivé druhy okrasných a lesných drevín,

-          vykonať zber semien a plodov lesných a okrasných drevín,

-          pripraviť  pôdu a zakoreňovacie substráty pre výsadbu lesných a okrasných drevín,

-          vykonať ručnú  a mechanizovanú výsadbu,  ošetrovať nízku a vysokú zeleň, zabezpečiť jej     primeranú ochranu,

-          vykonať ošetrenie  starých a poškodených stromov,

-          vykonať ochranu vzácnych stromov,

-          vykonať základné terénne merania ,čítať jednoduché plány a prenášať ich do terénu,

-          navrhovať jednoduché  sadové úpravy  a  ich realizáciu,

-          spracovávať prírodné materiály .

 

Po absolvovaní  voliteľných predmetov pre oblasť  poľnohospodárskej mechanizácie,  dopravy a komunálneho hospodárstva na vidieku

 absolvent ďalej vie:

 

-          obsluhovať energetické a pracovné stroje a dopravné prostriedky,

-          vykonávať údržbárske, opravárenské a diagnostické práce a pracovné operácie,

-          pracovať s technickou dokumentáciou  a viesť evidenciu,

-          vykonávať nastavenie a obsluhu strojov, mechanizmov a zariadení  v komunálnych a  iných službách na vidieku.

           

 

            Po absolvovaní voliteľného predmetu motorové vozidlá a vykonaní skúšok

            absolvent  ďalej vie:

               -   riadiť  príslušné motorové vozidlá.

 

 2.3  Požadované osobnostné predpoklady, vlastnosti a schopnosti

Absolvent sa vyznačuje:

­          schopnosťou vyjadrovať sa v ústnom a písomnom styku v rôznych situáciách,

­          schopnosťou rozvoja tvorivého myslenia, podieľaním sa na vytýčení cieľov zameraných na osobnostný rast, učenie, rozhodovanie, sebapoznávanie sebamotiváciu, asertivitu a adaptabilitu,

­          schopnosťou  získavať a využívať informačné zdroje smerujúce k zdokonaľovaniu a formovaniu jeho pracovného a mimopracovného života, aktívneho učenia, postojov, rozhodovania a výkonnosti,

­          schopnosťou pracovať samostatne aj v týme, aktívne sa podieľať na vytváraní základných medziľudských vzťahov a niesť osobnú zodpovednosť pri plnení úloh,

­          citlivým, zároveň profesionálnym  vzťahom k živým organizmom, a k životnému prostrediu,

­          environmentálnym myslením.