Na úvod Hore Mapa stránok
Stredná odborná škola rybárska

Požadované zručnosti
Charakter. absolventa Kľúčové kompetencie Všeobecné kompetencie Odborné kompetencie Požadované zručnosti Voliteľné predmety Požadované osobnostné ...Stredná odborná škola rybárska Mošovce

 

 

 

NADSTAVBOVÉ ŠTÚDIUM

- rybárstvo a životné prostredie - 45084 00

- poľnohospodárstvo - 45124 00

       

 

ŠkVP
rybárstvo a životné prostredie

Absolvent vie:

-          uplatniť v praxi etické a profesijné pravidlá, zásady spoločenského správania a vystupovania,

-          aplikovať v praxi základné obchodno-podnikateľské aktivity a základné zásady marketingu,

-          uplatňovať estetiku práce a prostredia s dodržaním hygienických zásad i zásad bezpečnosti práce na prevádzke,

-          voliť správne technologické postupy práce, pripraviť pracovisko, pracovné prostriedky a predmety,

-          zabezpečovať bežnú údržbu pracovných prostriedkov, ktoré používa,

-          preukázať základné užívateľské práce s výpočtovou technikou,

-          vykonávať pracovné činnosti tak, aby nenarušoval životné prostredie,

-          udržiavať estetickú úroveň pracovného prostredia,

-          pracovať s predpismi HACCP v odchove a spracovaní,

-          sa orientovať v nových technológiách a výrobkoch,

-          prijímať a registrovať objednávky,

-          pracovať s registračnou pokladňou,

-          nastavovať základné parametre strojového a  technologického zariadenia v poľnohospodárskej výrobe so zameraním na rybárstvo a pri spracovaní poľnohospodárskych i rybích produktov,

-          pripraviť, riadiť, vykonávať, evidovať, kontrolovať a hodnotiť pracovné operácie v chove i preprave zvierat a rýb, v pestovaní plodín a chove zvierat, pri používaní rôzneho náradia, strojov, mechanizačných prostriedkov, dopravných prostriedkov  a technologických liniek,

-          riadiť traktor,

-          vykonávať všetky odborné práce v chove rýb, pri pestovaní a ochrane rastlín v agrotechnických termínoch, v živočíšnej výrobe, ošetrení a úprave živočíšnych výrobkov i spracovaní rýb,

-          pripraviť a bezpečne ovládať prevádzku elektrického agregátu na odlov rýb, organizovať prácu odbornej skupiny, viesť predpísanú evidenciu a ovládať pravidlá bezpečnosti práce i ochrany zdravia,

-          vyberať a hodnotiť krmivá, zostavovať kŕmne dávky pre všetky druhy a kategórie  hospodárskych zvierat i rýb,

-          rešpektovať zásady ochrany životného prostredia, vykonávať prevenciu a základné opatrenia pri výskyte i odstraňovaní následkov ekologických havárií, posúdiť a hodnotiť stav ochrany životného prostredia,

-          vykonávať opatrenia v ochrane prírody, životného prostredia vo väzbe na poľovníctvo, hlavne na vodných biotypoch, v chove poľovnej zveri a výkonu poľovného práva,

-          zostaviť podnikateľský plán, vykonávať ekonomické hodnotenie výroby, upravovať produkty na predaj, vykonávať marketing, podnikať v oblasti rybárstva, poľnohospodárskej výroby a službách v podmienkach rôznych foriem hospodárenia,

-          využívať výpočtovú techniku, najmä programy pre riadenie rybárstva, poľnohospodárskej výroby, služieb a v rôznom podnikaní na vidieku.

Poznámka: podľa zamerania nadstavbového štúdia

 

 

Send mail to petermatula@souparmt.edu.sk with questions or comments about this web site.
Last modified: júla 19, 2009