Učebná prax

Stredná odborná škola rybárska Mošovce Rybárstvo a životné prostredie
študijný  odbor
4215 6  Rybárstvo

Naspäť Na úvod Hore Ďalej



I. ročník
II. ročník
III. ročník
IV. ročník

 

Chronológia zmien

ŠkVP
nadstavbové štúdium:
rybárstvo a životné prostredie
poľnohospodárstvo

rybárstvo - prezentácia

 

Názov predmetu

učebná prax

Časový rozsah výučby

spolu 711 hodín

Ročník

prvý, druhý, tretí, štvrtý

Kód a názov študijného odboru

4215 6 rybárstvo

Vyučovací jazyk

slovenský jazyk

 

Charakteristika predmetu

            Predmet učebná prax je koncipovaný tak, aby nadväzoval na odborné teoretické predmety a zvyšoval odborné schopnosti a zručnosti kvalifikovaného robotníka i riadiaceho rybárskeho technika. Jeho výučba je orientovaná do všetkých štyroch ročníkov štúdia a boli vyčlenené v 1. a 2. ročníku po 3 hodiny týždenne, v 3. ročníku 6 hodím týždenne a vo 4. ročníku 10,5 hodín týždenne.

            Odborný predmet učebná prax v študijnom odbore 4215 6 rybárstvo rozvíja, rozširuje a prehlbuje učivo z teoretických odborných predmetov, predovšetkým hydrobiológie, ichtyológie, vodného hospodárstva, chorôb rýb, chovu rýb v riadenom prostredí a rybnikárstva. Vedomosti a zručnosti, ktoré žiaci získavajú pri štúdiu v tomto predmete veľmi úzko súvisia s organizáciou pracovných postupov a spôsobmi riadenia výroby. Naučia sa posudzovať zložitosť a namáhavosť pracovných úkonov, hodnotiť kvalitu vykonanej práce. Zároveň získajú návyky v dodržiavaní zásad hygieny a ochrany zdravia pri práci i životného prostredia. Učivo zahŕňa poznatky z oblasti sietiarstva, ošetrovania rybníkov, zúrodňovania rybníkov, nasadzovania a lovenia rybníkov, ovládania mechanizačných prostriedkov, prepravy a distribúcie rýb, prikrmovania a kŕmenia rýb, výteru rýb, opravy rybničných zariadení, prevádzky na rybníkoch, prevencie a chorôb rýb, rybárskych revírov, vedenia prvotnej evidencie, sádkovania a komorovania rýb.

            Predmet vedie žiakov k tomu, aby základné komunikačné spôsobilosti a personálne vzťahy budovali na základe tolerancie, aby získali a osvojili si teoretické vedomosti a zručnosti v oblasti bezpečnosti a hygieny práce a manipulácie s rybami. Žiakov budeme viesť aj k hospodárnemu využívaniu krmív, hnojív a materiálov, ako i osobných pracovných predmetov a pomôcok osobnej ochrany.

            Metódy, formy a prostriedky vyučovania predmetu učebná prax majú stimulovať rozvoj poznávacích schopnosti žiakov, podporovať ich cieľavedomosť, samostatnosť a tvorivosť. Uprednostňujeme také stratégie vyučovania, pri ktorých žiak ako aktívny subjekt v procese výučby má možnosť spolurozhodovať a spolupracovať, učiteľ zase má povinnosť motivovať, povzbudzovať a viesť žiaka k čo najlepším výkonom, podporovať jeho aktivity všeobecne, ale aj v oblasti zvýšeného záujmu v rámci študijného odboru. Pri výučbe používame formu výkladu, riadeného rozhovoru, názornej ukážky s využívaním pracovného náradia, technológií a technologických postupov používaných priamo v praxi s možnosťou využívania najnovších poznatkov a technológií. Odporúčajú sa využívať aj rybárske časopisy.

V rámci medzipredmetových vzťahov vo vyučovaní predmetu učebná prax uplatňujeme prepojenie teoretických poznatkov z teoretických odborných predmetov s praktickými poznatkami, skúsenosťami, postupmi, návykmi. Výchovné a vzdelávacie stratégie napomôžu rozvoju a upevňovaniu kľúčových kompetencií žiaka. V tomto predmete budeme rozvíjať a skvalitňovať kľúčové kompetencie, tvorivo riešiť problémy a spôsobilosti, využívať informačné technológie.

K významným prvkom vo výchovno-vzdelávacom procese predmetu učebná prax patrí vyučovanie na vlastnom rybárskom stredisku a na zmluvných pracoviskách, kde majú žiaci možnosť rozšíriť poznatky z chovu rýb o nové formy a technológie chovu.

Ciele vyučovacieho predmetu

Cieľom vyučovacieho predmetu učebná prax v študijnom odbore 4215 6 rybárstvo je poskytnúť žiakom súbor vedomosti, zručnosti a kompetencií o chove hospodársky cenných rýb v riadenom hospodárstve a na voľných vodách, o plemenárskej práci a rozmnožovaní, o chovateľských a technologických podmienkach chovu rýb, hygiene, prevencií a liečení, výžive a kŕmení, lovení, technológií spracovania a uvedení na trh ako i ďalšom využití rybieho mäsa. Zabezpečiť prípravu žiakov tak, aby boli schopní riadiť a organizovať prácu na rybárskom stredisku, viesť evidenciu, vytvárať podmienky pre chov rýb a pre zavádzanie nových poznatkov, postupov a technológií, využívať a ovládať ich v rozsahu potrieb rybárstva.

Okrem vedomosti, zručnosti a kompetencií formovať u mladých ľudí ich postoje, viesť ich k dodržiavaniu etických a ľudských princípov, budovať dobré medziľudské vzťahy, ochranu vlastného zdravia a aktívne pôsobiť na zabezpečenie ochrany životného prostredia. Viesť žiakov k porozumeniu základných vedeckých, technologických a technických metód, postupov a nástrojov  a rozvíjať poznatky a zručnosti pri ich aplikácií, potrebných pre kvalifikovaný výkon povolania na trhu práce. Pripravovať žiakov pre celoživotné vzdelávanie.

 

Prehľad výchovných a vzdelávacích stratégií:

 

Kompetencie absolventa

Absolvent študijného odboru rybárstvo 4215 6 v predmete učebná prax po absolvovaní vzdelávacieho programu disponuje týmito kompetenciami:

 

Kľúčové kompetencie

Komunikatívne a sociálno-interakčné spôsobilosti
Absolvent má:

-          vyjadrovať a zdôvodňovať svoje názory,

-          podať výklad a popis konkrétneho objektu, veci alebo činnosti,

-          vyjadrovať sa nielen podrobne a bohato, ale aj krátko a výstižne,

-          orientovať sa, získavať, rozumieť a aplikovať rôzne informácie, posúdiť ich význam v osobnom živote a v povolaní,

-          ovládať operácie pri práci s počítačom,

-          pochopiť a vyhodnocovať svoju účasť na procese vzdelávania a jeho výsledku, ktorý zabezpečuje právo voľného pohybu občana žiť, študovať a pracovať v podmienkach otvoreného trhu práce,

-          oboznámiť sa s motivačnými vzdelávacími programami, ktoré sú zamerané na riešenie problémov a poskytovanie prístupných príležitostí pre celoživotné vzdelávanie, ktoré vytvára možnosť virtuálnej komunikácie medzi lokálnymi komunitami.

Intrapersonálne a interpersonálne spôsobilosti

Absolvent má:

-         významne sa podieľať na stanovení zodpovedajúcich krátkodobých cieľov, ktoré smerujú k zlepšeniu vlastnej výkonnosti,

-         vedieť samostatne predkladať jednoduché návrhy a projekty, formulovať, pozorovať, triediť a merať,

-         overovať a interpretovať získané údaje,

-         rozhodovať o princípoch kontrolného mechanizmu,

-         rozvíjať vlastnú aktivitu, samostatnosť, sebapoznanie, sebadôveru a reproduktívne myslenie,

-         samostatne predkladať návrhy na výkon práce, za ktorú je zodpovedný,

-         predkladať primerané návrhy na rozdelenie jednotlivých kompetencií pre ostatných členov tímu a posudzovať spoločne s učiteľom a s ostatnými, či sú schopní určené kompetencie zvládnuť,

-         ovládať základy modernej pracovnej technológie a niesť zodpovednosť za prácu v životnom prostredí, jeho ochranu, bezpečnosť a stratégiu jeho rozvoja,

-         samostatne pracovať a zapájať sa do práce kolektívu, riadiť jednoduchšie práce v menšom kolektíve, niesť zodpovednosť aj za prácu druhých,

-         vytvárať, objasňovať a aplikovať hodnotový systém  a postoje,

-         určovať  vážne nedostatky a kvality vo vlastnom učení, pracovných výkonoch a osobnostnom raste,

-         stanovovať si ciele a priority podľa svojich osobných schopností, záujmov, pracovnej orientácie a životných podmienok,

-         plniť plán úloh smerujúci k daným cieľom a snažiť sa ich vylepšovať formou využívania sebakontroly, sebaregulácie, sebahodnotenia a vlastného rozhodovania,

-         overovať získané poznatky, kriticky posudzovať názory, postoje a správanie druhých,

-         mať zodpovedný vzťah k svojmu zdraviu, starať sa o svoj fyzický a duševný rozvoj, byť si vedomí dôsledkov nezdravého životného štýlu a závislostí,

-         prijímať a plniť zodpovedne dané úlohy,

-         predkladať spolupracovníkom vlastné návrhy na zlepšenie práce, bez zaujatosti posudzovať návrhy druhých,

-         prispievať k vytváraniu ústretových medziľudských vzťahov, predchádzať osobným konfliktom, nepodliehať predsudkom a stereotypom v prístupe k druhým.

Schopnosť tvorivo riešiť problémy

Absolvent má:

-          objasňovať formou systematického poznávania najzávažnejšie rysy problémov, využívať za týmto účelom rôzne všeobecne platné pravidlá,

-          získavať samostatným štúdiom všetky nové informácie vzťahujúce sa priamo k objasneniu neznámych oblastí problému,

-          zhodnotiť význam rozmanitých informácií, samostatne zhromažďovať informácie, vytriediť a využiť len tie, ktoré sú pre objasnenie problému najdôležitejšie,

-          určovať najzávažnejšie rysy problému, zvažovať rôzne možností riešenia, ich klady a zápory v danom kontexte aj v dlhodobejších súvislostiach, stanoviť kritériá pre voľbu konečného optimálneho riešenia,

-          vedieť vybrať vhodné postupy pre realizáciu zvoleného riešenia a dodržiavať ho,

-          poskytovať ľuďom informácie (oznamovanie, referovanie, rozprávanie, vyučovanie),

-          vedieť ovplyvňovať ľudí (prehováranie, presvedčovanie), 

-          spolupracovať pri riešení problémov s inými ľuďmi.         

Podnikateľské spôsobilosti

Absolvent má:

-         vedieť efektívne využívať všetky zdroje na dosiahnutie priaznivého výsledku    hospodárenia,

­         využívať zásady konštruktívnej kritiky, vedieť primerane kritizovať, ale aj znášať kritiku od druhých,

­         vedieť ovplyvňovať druhých a koordinovať ich úsilie,

­         operatívne sa rozhodovať a prijímať opatrenia,

­         vykonávať aj nepopulárne, ale správne  opatrenia a rozhodnutia, myslieť systémovo a komplexne,

­         rešpektovať právo a zodpovednosť,

­         mať zodpovedný postoj k vlastnej profesijnej budúcnosti a ďalšiemu vzdelávaniu, uvedomovať si význam celoživotného učenia a byť pripravený prispôsobovať sa k zmeneným pracovným podmienkam,

­         sledovať a hodnotiť vlastný úspech vo svojom učení, prijímať hodnotenie výsledkov svojho učenia zo strany iných ľudí,

­         poznať možnosti ďalšieho vzdelávania, hlavne v odbore prípravy a povolaní,

­         mať prehľad o možnostiach uplatnenia na trhu práce v danom odbore, cieľavedomé a zodpovedne rozhodovať o svojej budúcej profesií a vzdelávacej ceste,

­         mať reálnu predstavu o pracovných a iných podmienkach v odbore, o požiadavkách zamestnávateľov na pracovné činnosti a vedieť ich porovnávať so svojimi predstavami a reálnymi predpokladmi,

­          dokázať vyhľadávať a posudzovať podnikateľské príležitosti v súlade s realitou trhového prostredia, svojimi predpokladmi a ďalšími možnosťami.

 

Spôsobilosť využívať informačné technológie

Absolvent má:

­          vyhľadávať vhodné informačné zdroje a potrebné informácie,

­          vybrať kvantitatívne matematické metódy (bežné, odborné a špecifické), ktoré sú vhodné pri riešení danej úlohy alebo situácie,

-          evidovať, triediť a uchovávať informácie tak, aby ich mohol využívať pri práci,

-          posudzovať vierohodnosť rôznych informačných zdrojov, kriticky pristupovať k získaným informáciám a byť mediálne gramotný.

Spôsobilosť byť demokratickým občanom

Absolvent má:

-          porozumieť systémovej (globálnej) podstate sveta,

-          uvedomiť si a rešpektovať, že telesná, citová, rozumová i vôľová zložka osobnosti sú rovnocenné a vzájomne sa dopĺňajú,

-          konať zodpovedne, samostatne a iniciatívne, nielen vo svojom vlastnom záujme, ale aj vo verejnom záujme,

-          poznať a rešpektovať, že neexistuje iba jeden pohľad na svet,

-          orientovať sa na budúcnosť vo svojom vzťahu k Zemi,

-          chápať problémy zachovávania a ochrany životného prostredia, drogovej závislosti najmä mladistvých, sexuálnej výchovy a pozitívne pristupovať k riešeniu týchto problémov,

-          chápať pojmy spravodlivosť, ľudské práva a zodpovednosť, aplikovať ich v globálnom kontexte,

-          tvorivo riskovať, primerane kritizovať, jasne sa stavať k riešeniu problémov, rýchle sa rozhodovať, byť dôsledný, inšpirovať druhých pri vyhľadávaní podnetov, iniciatív a vytváraní možností,

-          dodržiavať zákony, rešpektovať práva a osobnosť druhých ľudí, ich kultúrne špecifiká, vystupovať proti neznášanlivosti, xenofóbií a diskriminácií,

-          konať v súlade s morálnymi princípmi a zásadami spoločenského správania, prispievať k uplatňovaniu hodnôt demokracie,

-          uvedomovať si vlastnú kultúrnu, národnú a osobnostnú identitu, pristupovať s toleranciou k identite druhých,

-          zaujímať sa aktívne o politické a spoločenské dianie u nás a vo svete,

Všeobecné kompetencie

Absolvent má:

-                      zvoliť komunikatívnu stratégiu adekvátnu komunikačnému zámeru, podmienkam a normám komunikácie,

-                      vyjadrovať vhodným spôsobom svoj úmysel, prezentovať sám seba, podávať a získavať ústne alebo písomne požadovanú alebo potrebnú informáciu všeobecného alebo odborného charakteru, zapájať sa do diskusie, obhajovať svoj názor, pohotovo reagovať na nepredvídané situácie (otázka, rozhovor, anketa), uplatňovať verbálne a neverbálne prostriedky, spoločenskú a rečovú etiku a zdôvodňovať zvolené riešenie komunikačnej situácie,

-                      uvádzať správne bibliografické údaje a citáty, spracovať písomné informácie najmä odborného charakteru,

-                      chápať nutnosť svojho úspešného zapojenia sa do spoločenskej deľby práce a oceniť prospešnosť získavania nových spôsobilostí po celý čas života,

-                      mať základné sociálne návyky potrebné na styk s ľuďmi a prakticky uplatňovať pri styku s ľuďmi spoločensky uznávané normy,

-                      uvedomovať si svoju národnú príslušnosť a svoje ľudské práva, mať ochotu rešpektovať práva iných ľudí,

-                      chápať princípy fungovania demokratickej spoločnosti a postupy, ako sa občan môže aktívne zapojiť do politického rozhodovania a ovplyvňovať verejné záležitosti na rôznych úrovniach (štát – región – obec),

-                      v praxi uplatňovať humanitné zásady vzťahov medzi ľuďmi a ekologické zásady vo vzťahu k životnému prostrediu,

-                      vytvárať si vlastné filozofické a etické názory ako základ na sústavnejšiu a dokonalejšiu orientáciu pri posudzovaní a hodnotení javov ľudského a občianskeho života,

-                      osvojiť si vyskytujúce sa pojmy, vzťahy a súvislosti medzi nimi, osvojiť si postupy používané pri riešení úloh z praxe,

-                      cieľavedome pozorovať prírodné javy, vlastnosti látok a ich premeny,

-                      rozlišovať fyzikálnu a chemickú realitu, fyzikálny a chemický model,

-                      vedieť opísať osvojené prírodovedné poznatky a vzťahy medzi nimi, používať správnu terminológiu a symboliku, porozumieť prírodným zákonom,

-                      aplikovať získané prírodovedné poznatky i mimo oblasti prírodných vied (napr. v odbornom vzdelávaní, praxi, každodennom živote),

-                      poznať využitie bežných látok v poľnohospodárstve a v každodennom živote a ich vplyv na zdravie človeka a životné prostredie,

-                      vytvoriť si pozitívny vzťah ku kultúrnym hodnotám, prírode a životnému prostrediu a aktívne sa podieľať na ich ochrane,

-                      ovládať a dodržiavať zásady dopomoci, zabrániť úrazu a poskytnúť prvú pomoc pri úraze, uplatňovať pri pobyte v prírode poznatky z ochrany a tvorby životného prostredia.

Odborné kompetencie

Požadované vedomosti

Absolvent má:

 

-                      ovládať a používať odbornú terminológiu svojho odboru,

-                      poznať a vedieť vysvetliť biologickú,  chemickú a fyzikálnu podstatu procesov prebiehajúcich v organizmoch zvierat a rýb, v populáciách a ekosystémoch

-                      vysvetliť základné prírodné javy, súvisiace s vegetačnými činiteľmi prostredia, a vplyv meteorologických a klimatických faktorov na tieto javy,

-                      poznať jednotlivé druhy rýb a  ich hospodársky a spoločenský význam,

-                      poznať významné vodné rastliny a ich význam,

-                      ovládať zásady konvenčného a ekologického chovu rýb,

-                      vedieť diagnostikovať najčastejšie a významne rozšírené prejavy chorôb a škodcov rýb,

-                      definovať princípy preventívnych opatrení vo výrobnom procese a na voľných vodách,

-                      poznať ochranu proti negatívnym  vplyvom na ryby a zvieratá, s ohľadom na používané technológie a výrobné oblasti,

-                      rozoznať a charakterizovať bežné druhy materiálov, surovín, strojových súčiastok, mechanizmov používaných v rybárstve, 

-                      rozoznať zložky vodného ekosystému,

-                      poznať základné druhy hospodárskych a priemyselných hnojív, zásady ich aplikácie vo vzťahu k životnému prostrediu,

-                      vedieť charakterizovať základné druhy krmív a ich využitie,

-                      poznať základné vlastnosti rybích produktov, spôsoby ich úpravy, uchovávania, skladovania a distribúcie,

-                      poznať princíp práce mechanizmov používaných v rybárstve,

-                      vedieť nadväznosť a fungovanie strojov a zariadení používaných v technologických procesoch v chove rýb,

-                      vysvetliť fyzikálne a technické základy zloženia strojov a zariadení používaných v rybárstve,

-                      poznať základné druhy mechanizmov a ich zloženie pre technológie používane v rybárstve,

-                      vedieť sa orientovať v pracovných návodoch, katalógoch, metodikách, technickej dokumentácii, odbornej literatúre a internetovej sieti o nových poznatkoch súvisiacich s rybárstvom

-                      ovládať zásady bezpečnosti ochrany zdravia pri práci, ochrany pred požiarom a ochrany životného prostredia v chove a spracovaní rýb,

-                      poznať zásady efektívneho a hospodárneho využívania energií, surovín, materiálov, strojov a zariadení,

-                      poznať a vedieť predchádzať možným rizikám a zdrojom negatívnych vplyvov na ekológiu a životné prostredie vyplývajúcich z chovu a spracovania rýb,

-                      mať poznatky o zásadách spotrebiteľskej výchovy a ochrany spotrebiteľa,

-                      ovládať technologické postupy vo svojom odbore s využívaním poznatkov v technologických normách,

-                      ovládať poznatky o organizácii práce vo výrobnom a odbytovom stredisku,

-                      mať návyky z oblasti osobnej aj prevádzkovej hygieny a bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,

-                      vedieť zásady správnej výrobnej praxe ( HACCP v chove a v spracovaní rýb),

-                      poznať základy anatómie a fyziológie rýb,

-                      ovládať základné princípy a štádiá fyziologických procesov v období vývoja, rastu, rozmnožovania rýb,

-                      vedieť základy genetiky a možnosti využívania poznatkov z genetiky v plemenárstve na zvyšovanie úžitkovosti  rýb,

-                      ovládať zásady a cesty optimalizácie výrobných procesov v rybárskej výrobe,

-                      poznať mikroklimatické, chovateľské a technologické podmienky chovu rýb, základy výživy a kŕmenia, zásady hygieny a prevencie v chove rýb,

-                      ovládať platné technologické, akostné a hygienické normy vo výrobe  rýb a produktov z chovu rýb,

-                      poznať zásady tvorby a ochrany životného prostredia najmä vo vzťahu k používaným technológiám v poľnohospodárstve a rybárstve.

Stratégia vyučovania

Pri vyučovaní sa budú využívať nasledovné metódy a formy vyučovania

 

Názov tematického celku

Stratégia vyučovania

Metódy

Formy práce

Úvodná inštruktáž o praxi

informačnoreceptívna – výklad

reproduktívna – riadený rozhovor

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

exkurzia – rybárske strediska Turca

Výter rýb

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

Práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Sietiarstvo

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Ošetrovanie rybníkov

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Výlovy rybníkov

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Ovládanie mechanizačných prostriedkov

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Výživa a kŕmenie rýb

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Zimovanie rýb

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Umelý a poloumelý výter rýb

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Preprava a distribúcia rýb

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Zooveterinárne opatrenia

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Rybárske revíry

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

Vedenie prvotnej evidencie

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

samostatná práca

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

 

Ošetrovanie a oprava zariadení rybníkov

informačnoreceptívna – výklad

názorná ukážka

pozorovanie

práca

manipulácia

samostatná práca

motorický tréning

frontálna výučba

frontálna a individuálna práca žiakov

demonštrácia a pozorovanie

 

Učebné zdroje

Na podporou a aktiváciu vyučovania a učenia žiakov sa využijú nasledovné učebné zdroje:

 

Názov tematického celku

Odborná literatúra

Didaktická technika

Materiálne výučbové prostriedky

Ďalšie zdroje

(internet, knižnica, ...

Úvodná inštruktáž o praxi

Zákon o bezpečnosti  a ochrane zdravia pri práci č.330/1996 Z. z. v znení... a zákona č. 215/2004 Z .z.

PC

ochranné pomôcky,

tabuľa

vnútorné predpisy školy

CD – Vstupná inštruktáž, Stal sa úraz čo s ním,

učebné texty

Výter rýb

Pokorný J a kol.: Pstruhařství. Informatorium, spol. s r. o. Praha 1998

Košťanová M.:Rybárska technológia 2. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2002

Čítek J. a kol.: Rybnikářství. Informatorium. Praha 1993

 

 

pracovné oblečenie,

ochranné pomôcky,

generačný materiál,

vytierací stôl,

misky,

vaničky,

utierky,

liaharenské prístroje,

podložky,

žľaby,

kruhové nádrže

poznámky z praxe,

internet

Sietiarstvo

Adámek Z.: Rybářství ve volných vodách. Victoria publishing, a.s.

 

PC

 

náradie na sieťovanie – ihla, mierka, háčik, nite, laná, šnúry,

rybárska sieťovina,

rám podberáka,

poškodená sieťovina,

podberáky, vatka,

pomôcky – sviečka, nožnice zápalky,

tabuľa

poznámky z praxe

 

Ošetrovanie rybníkov

Čítek J. a kol.: Rybnikářství. Informatorium. Praha 1993

Košťanová M.: Rybárska technológia 1. Kontakt plus, s. r. o. Bratislava 2001

PC

pracovné oblečenie,

ochranné pomôcky,

pracovné náradie,

rybník a rybničné zariadenia

učebný text – rybárska technológia 1

 

poznámky z praxe

 

internet

Výlovy rybníkov

Pokorný J. a kol.: Pstruhařství. Informatorium, spol. s r. o. Praha 1998

Čítek J. a kol.: Rybnikářství. Informatorium. Praha 1993

Košťanová  M., Příhoda J.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2003

Adámek Z.: Rybářství ve volných vodách. Victoria publishing, a.s.

 

PC

pracovné oblečenie,

ochranné pomôcky,

náradie na výlov – vatka, laná, vaničky, vedro, debne, podberáky,

triedička, váha, dopravný prostriedok

poznámky z praxe

 

internet

Ovládanie mechanizačných prostriedkov

Košťanová  M., Příhoda J.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2003

 

 

loď, veslá, tyč, záchranná vesta, záchranný kruh, lano

internet

Výživa a kŕmenie rýb

Košťanová  M., Příhoda J.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2003

Košťanová M.:Rybárska technológia 2. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2002

Čítek J. a kol.: Rybnikářství. Informatorium. Praha 1993

Pokorný J. a kol.: Pstruhařství. Informatorium, spol. s r. o. Praha 1998

 

 

katalógy krmív, kŕmne tabuľky, krmivo, lopatka, vedro, váha, kŕmidla, teplomer, oximeter

poznámky z praxe

Zimovanie rýb

Košťanová  M., Příhoda J.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2003

Čítek J. a kol.: Rybnikářství. Informatorium. Praha 1993

 

rozmrazovače, sekera na ľad, pila na ľad, pracovné a ochranné pomôcky

poznámky z praxe

Umelý a poloumelý výter rýb

Pokorný J. a kol.: Pstruhařství. Informatorium, spol. s r. o. Praha 1998

Čítek J. a kol.: Rybnikářství. Informatorium. Praha 1993

Košťanová M.:Rybárska technológia 2. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2002

 

 

generačný materiál, manipulačné nádrže, vytierací stôl,

misky,

vaničky,

utierky,

liaharenské prístroje,

podložky,

žľaby, sádky,

rybníčky, vytieracie hniezda, stoly, plastové vrecia

poznámky z praxe, internet

Preprava a distribúciarýb

Čítek J. a kol.: Rybnikářství. Informatorium. Praha 1993

Pokorný J. a kol.: Pstruhařství. Informatorium, spol. s r. o. Praha 1998

 

 

sádky, dopravníky, prepravné vozidla, prepravné debne, podberáky, vaničky, váha, transportér, centrálne manipulačné sádky, špeciálne vozidla

poznámky z praxe

 

internet

 

Zooveterinárne opatrenia

Pokorný J. a kol.: Pstruhařství. Informatorium, spol. s r. o. Praha 1998

Čítek J. a kol.: Nemoci sladkovodních a akvarijních ryb.  Informatorium, spol. s r. o. Praha 1997

Košťanová  M., Příhoda J.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2003

Příhoda J.,Andrejí J., Rybárstvo 3

 Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2003

 

 

podberák, vanička, dezinfekčné prípravky, ochranné pomôcky, bazén, medikované krmiva, čistiace a dezinfekčné prostriedky

poznámky z praxe

Rybárske revíry

Adámek Z.: Rybářství ve volných vodách. Victoria publishing, a.s.

Košťanová  M., Příhoda J.: Rybárska technológia 3. Kontakt plus, s.r.o. Bratislava 2003

Pokorný J. a kol.: Pstruhařství. Informatorium, spol. s r. o. Praha 1998

 

 

plôdik, plastové vrecia,  prepravné prostriedky, stavebný materiál, pracovné náradie, motorový a batériový elektroagregát , podberáky, vaničky, plastové vedra, prepravné debne

poznámky z praxe

Vedenie prvotnej evidencie

 

 

doklady prvotnej evidencie, písacie potreby

poznámky z praxe

Ošetrovanie a oprava zariadení rybníkov

Čítek J. a kol.: Rybnikářství. Informatorium. Praha 1993

Košťanová M.: Rybárska technológia 1. Kontakt plus, s. r. o. Bratislava 2001

 

výstroj na lovenie rýb,  siete, náradie, rybníky a rybničné zariadenia, mechanizačné prostriedky, náradie, pomôcky, dosky

rybárska technológia 1 (učebný text)

 

 

 

 

 

 

Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].
Last updated: júla 06, 2009.